Смяна по върховете в Hugo Boss

Акциите на модната къща имат спад от 25%

Hugo Boss във Франкфурт, Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Hugo Boss във Франкфурт, Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Изпълнителният директор на Hugo Boss AG Клаус-Дитрих Ларс подаде оставка след като германската модна къща понижи прогнозните си печалби за втори път през последните шест месеца.

В изявление за медиите изпратено днес, компанията обяви, че Ларс ще напусне на 29 февруари, а съветът на директорите „незабавно“ ще му намери заместник. Акциите на компанията изгубиха една четвърт от стойността си след като във вторник беше обявено понижаването на прогнозните печалби, а след новината за напускането на Ларс, възвърнаха 4% от стойността си. Интересна подробност е, че акциите на Hugo Boss се покачиха точно с 4%, когато преди осем години беше обявено назначаването на Ларс за изпълнителен директор.

Новият човек начело на компанията ще трябва да се справи с все по-слабите продажби в САЩ и Китай, които допринесоха за двуцифрения процент на понижение на прогнозните печалби в началото на седмицата. Hugo Boss няма да достигне и коригирания на два пъти оперативен марш от 25%.

Бързата раздяла с Ларс контрастира с топлото посрещане, което получи при назначаването си след като бившия собственик на марката Permira Advisers търси наследник на Бруно Зелцер в продължение на три месеца. Ларс, който преди това е работил за марки като Louis Vuitton и Christian Dior, иска Hugo Boss да навлезе по-сериозно в дамската мода. През 2013, той наема дизайнера Джейсън Ву, който да оглави отдела за дамско облекло, въпреки че търсенето на луксозни дрехи намалява в световен мащаб и непрекъснато се появяват данни за спадове в продажбите и печалбите.

Серията от понижени прогнози контрастира с обявеното през миналия август намерение Hugo Boss да ускори разширяването на мрежата си от магазини след настъпилото оживление на европейския пазар. Ларс повиши бюджета за експанзията на марката с 9%, макар че разпродажбите на облекла чрез други магазини вече да поставяха под съмнение прогнозираните печалби.

Европейските модни къщи са изправени пред спад в търсенето на пазарите в Китай и Хонконг. Продажбите на Prada са без промяна за последните две години и финансовият директор Донатело Гали подаде оставка миналата седмица.
Италианският производител на луксозни обувки, Salvatore Ferragamo SpA, също обяви, че може и да не достигне прогнозните годишни продажби и печалби. Hugo Boss и други модни къщи се опитаха да разширят гамата си от по-евтини „достъпни луксозни стоки“ като реакция на влошаващия се пазар.

Освен това, от Hugo Boss обявиха, че досегашният вицепрезидент, който отговаряше за пазарите в Европа, Близкия Изток и Индия, Берн Хаке ще отговаря за продажбите и търговците на дребно в борда на директорите.  

Последни новини
Още от Акценти