Развиващите се пазари, сделката на десетилетието?

Коментар на финансиста Лотар Ментел за инвестициите на компанията

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Можем ли да наречем развиващите се пазари сделката на десетилетието?

В момента по-скоро не изглежда така, но в средносрочен план, да може да се каже. Те несъмнено са евтини, но мисля, че трябва да спрем да гледаме на тези пазари като на едно цяло.

Добре, ако имате яснота за това кои от тях искате да притежавате, защо не ги купите сега и да знаете, че след 10 години възвръщаемостта ще бъде изключителна.

Вярно е. Ние направихме точно така с нашите портфейли. В сравнение със средните нива за индустрията, ние заложихме много на развиващите се пазари.

Колко?

В балансираните портфейли и тези с по-голямо участие на акции е около 10%, което е малко повече, отколкото останалите в индустрията имат. Но това е така, защото нашите инвеститори гледат по-дългосрочно на пазара и и в момента можем да си позволим да сме в такава позиция.

Колко важни са географските различия, към кои развиващи се пазари сте се насочили, Южна Америка или Азия, разкажете ни малко повече.

Настроенията ни са по-предпазливи сме към насочени към суровините и към тези, които имат проблеми с управлението или правителството като например в Нигерия, Южна Африка, бих стоял настрана от тези региони. Но развиващите се пазари, които са по-насочени към потребителите като Индия и югоизточна Азия са много по-интересни за нас. Все пак бихме били много по-внимателни с Китай, докато този пазар не достигне определена зрялост, ще търгуваме там само чрез външни посредници. 

 

Последни новини
Още от Акценти