Китайските акции на едномесечно дъно

Коментар на решенията от Г20 на Енда Къран от Bloomberg

 Yuriko Nakao/Bloomberg Yuriko Nakao/Bloomberg

Искам да се върнем към август, мисля, че беше 27ми и си спомням военния парад и си спомням, че беше призован отряда за бързо реагиране, защото правителството прие това лично. Всеки се пита колко унизително беше това.

Здравей, Джонатан. Това е истински тест за доверието в Китай. Като говорим за лош момент, в момента в Шанхай пристигат световни лидери, които представялват 80% от световното БВП и искат обяснение за световната и пазарна стратегия на Китай. Разбира се, на тези срещи присъстват и представители на Китай, които проповядват спокойствие и твърдят, че всичко върви по план.

Но ето, че виждаме този огромен спад на пазара в Шанхай, който ни напомня, че колко е крехък баланса и прогнозите за този пазар и колко голяма е разликата в доверието. Седмица, след като беше назначен новият ръководител на регулатора, те все още имат да извървят дълъг път, докато върнат това доверие.

Казвате, че е унизително, но също така е и автогол. Правителството само предизвика това с вдигането на лихвите на паричния пазар, не очакваха ли такива резултати?

Това е въпросът. Провеждат се много странични срещи около Г-20 и всички се питат как правителството проспа това. Част от проблема е, че Китай прекалено много средства в пазарите преди китайската нова година и сега трябва да извади част от тях. Но тези балансиращи действия са много трудни и утре трябва да видим как ще отговорят властите както по отношение на ликвидността, така и дали този отряд, който Джонатан спомена ще отново ще дойде на помощ. Това ще бъде много труден тест за ръководителя на китайския регулатор.

Това наистина ли е преглед на китайските пазари, а не на китайската икономика? Защото в разговорите ми с предпазливо настроените китайски инвеститори разбрах, че това не е нещо ново за тях. Те просто продължават да гледат тенденцията на забавяне. А тези, които са настроени по-смело, не говорят за китайския пазар на акции, а за фундаментите и че икономиката се премества. Така че по отношение на това, което виждаме днес, става дума за пазарът и техническите компоненти, а не цялостното преминаване на икономиката.

Това е абсолютно вярно, но тук става въпрос и до колко компетентни са властите. Дали те контролират ситуацията, днес имаше разговори, в които се коментираше, че китайците, които са известни с технологиите си разбират, че нещата може би са по-сложни, отколкото са очаквали. Пазарът, банковата система и икономиката са много по-големи от преди. И въпреки че има разрив между и пазарите и реалната икономика както и вие казахте, според някои хора, китайците срещат трудности да стабилизират ситуацията. Въпреки че проповядват стабилност.

 

Последни новини
Още от Акценти