Изправена ли е Европа пред рецесия?

Антонио Гарсия Паскуал от Barclays и Паоло Скарони, от Rothschild в студиото на Bloomberg

Седалището на ЕЦБ във Франкфурт. Фотогрофия: Martin Leissl/Bloomberg Седалището на ЕЦБ във Франкфурт. Фотогрофия: Martin Leissl/Bloomberg

Да се спрем и на Китай. Очакваме повече волатилност, още турбулентност особено по отношение на акциите. Какво означава това за европейската икономика? Вече виждаме известно влияние, данните за германската икономика са малко по-лоши от очакваните.

Така е. Дялът на експорта е доста по-нисък. Днес ще видими данните за БВП на Великобритания, но и там очаквам известен спад в експорта. Така че, изглежда изглежда това ще продължи да е фактор в по-слабата икономика. Слабата икономика по света означава и по-слаба икономика в Еврозоната и в Европа като цяло. Не смятаме, че това ще отмине скоро. Дори и да считаме, че в Китай могат да се вземат някои мерки, има забавяне по цялата структура и това е видимо в търговията по света.

Кога смятате, че забавянето ще се превърне в рецесия? Идвате на всеки три седмици и всеки път ви питам ще преразгледате ли прогнозите си. Ще навлезем ли скоро в режим „рецесия“?

Преди малко споменахте петрола. За Европа петролът се оказа печеливша карта и продължава да е такава за търсенето на вътрешния пазар, индивидуалното потребление и частните инвестиции. Мисля, че вътрешният пазар е все още устойчив и е поел по пътя на постепенното възстановяване. Има рискове, но е твърде рано да се каже, че Европа е пред рецесия. Данните не говорят за подобно нещо, макар и да има забавяне.

Паоло, как изглеждат нещата за вас. Вие разговаряте ежедневно с високите етажи на бизнеса. Разполагаме с графика на БВП за Еврозоната по тримесечия. Но имаме проблем с бежанците, а и политически Европа не е толкова силна колкото ни се иска да бъде. Наистина ли няма нещата да се влошат?

Бежанската криза ще бъде истински проблем, особено през лятото, когато ще се възобнови потокът от бежанци. Застрашен е и Шенген. От политическа гледна точка, положението в Европа никога не е било толкова лошо.

При европейската икономика нещата са доста позитивни поради причините, за които спомена Антонио. Потребителите са облагодетелствани от цената на петрола и затова компаниите за потребителски стоки, с които разговарям гледат на бъдещето сравнително оптимистично.

Данните, които гледаме са едни и същи и не разбирам, защо тогава се очаква ЕЦБ да направи нещо повече? Говорим за увеличаване на негативните лихви.

Те са изправени пред огромното предизвикателство на инфлацията. Всеки път публикуват прогноза и три месеца по-късно се налага тя да бъде коригирана, при това значително. Така че, ако разгледате прогнозата за 2017, тя вероятно ще се разминава с 50-60 базисни пункта с целта, която са набелязали. Затова не може просто да спрат, те трябва да направят нещо повече.

Вярно е, че освен разминаването с целената инфлация, има и начини за повишаване на икономическия ръст, но двете трябва да се съберат. При ръста имаме рискове, а инфлацията е реална, прогнозите за инфлацията са по-ниски и очевидно те трябва да направят нещо повече. Въпросът е какво да се направи, така че предприетите мерки да бъдат благоприятни, а не да навредят на финансовия сектор. Това е голямото предизвикателство пред ЕЦБ. Проблемът не е тривиален.

Последни новини
Още от Акценти