Колко още ще спадне паундът?

Директорът на Bank of Singapore Мо Сионг Сим с коментар по темата

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Със сигурност Brexit не е отразен от пазарите и е ясно, че с наближаването на юни, както и вие споменахте, ще наблюдаваме все повече волатилност.

Единственото сигурно нещо, както и вие споменахте е, че паундът ще бъде много нестабилен с приближаването на вота през юни. Имайки предвид, че анкетите показват смесени резултати, но като цяло, резултатите са твърде близки, за да определим фаворит. Ние сме спокойни за движението на паунда в средносрочен план, но в краткосрочен, което означава до датата на вота смятаме, че пазарите ще пренебрегнат данните. Но те показват, че фундаментите изглеждат добре и щом решението бъде гласувано и Великобритания остане в ЕС, паундът има накъде да се възстанови.

Какви са вашите прогнози и как те се промениха откакто Борис Джонсън се присъедини към кампанията за напускане?

Трудно е да се прогнозира цената на паунда в периода до референдума, имайки предвид, че тя ще бъде движена от самите заглавия. Мисля, че като цяло може да спадне още до 1,35. Все пак е интересно да се отбележи, че букмейкърите все още оценяват на 30-35% възможността за Brexit, въпреки новините, които .

Нека погледнем и към другите валути, това ще повлияе ли на еврото, защото ако Великобритания напусне ЕС, това ще окаже ефект и върху самата Европа.

Да, мисля, че има ефект и той ще е по-ясно изразен при паунда, което значи, че ще има повече негативи за Великобритания, отколкото за еврото. Това би обяснило защо то продължава да поскъпва спрямо лирата, въпреки че виждаме движение и при паунда спрямо долара.

[video]

 

Последни новини
Още от Акценти