Ирак: Всичко или нищо в сделката с ОПЕК

Коментар на Тина Дейвис за ситуацията с петрола

Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg

Тина, Иран и Ирак имат свои програми свързани с петрола, как изобщо може да достигнат до споразумение в ОПЕК или извън нея?

В момента се играе една сложна игра, при която страните, като Иран и Ирак, които могат да увеличават продукцията си наистина са против това замразяване, за което се говореше през миналата седмица. В този момент трябва или всички да се съгласят или никой да не се съгласи на това. Вчера Саудитска Арабия казаха, съжаляваме, няма да спрем производството си, някои компании трябва да излязат от бизнеса, за да спрем пренасищането.

Вижте, в момента Иран произвеждат почти 3 млн барела на ден, а преди 5 години цифрата беше близо до 4. Мислите ли, че бързо ще се върнат на тези нива?

Иран говорят за още 1 милион до края на годината, а те увеличават производството си доста бързо откакто санкциите им бяха вдигнати преди месец и половина. Говорихме за още половин милион до средата на годината, така че е много вероятно да видим още милион до края ѝ.

Всеки, който следи петролния пазар има отворен терминала на Bloomberg пред себе си и просто чака новините за това какво ще направи ОПЕК. Правилата на играта са прости, а ти ги знаеш добре, Тина – слушайте какво казват саудитците и това ще ви бъде един добър съветник. Ако следите какво казват в момента обаче, не можем да очакваме скорошно понижение, нали?

Не, не можем. Вижте, те са най-големият производител и са 30% от ОПЕК и тяхната позиция е най-важна. Може да намалите част от производството от други места, но ако саудитците не намалят своето, няма да постигнете големи резултати.

По отношение на производството в САЩ то е спаднало с около половин милион барела на ден, което е значително, но в същото време виждаме рекордно високи нива на продукция в Саудитска Арабия и Русия. По същия начин при желязната руда, очакваше се, че високоразходните производители ще излязат от пазара. Това не се случва толкова бързо, колкото ОПЕК искаха. Очакваме ли ситуацията да се промени по някакъв начин през 2016 година?

Мисля, че виждаме признаци, че това започва да се случва, особено в Съединените щати. Както споменахме по-рано Чесапийк, които се занимават повече с производството на газ, но за първи път говорят за намаляване на производството през тази година. До сега, постоянно увеличаваха продукцията си въпреки спадащите цени. Така че започваме да виждаме част от тези ефекти. Все още не се случва достатъчно бързо, но вече виждаме намаляване като резултат от ниските цени на петрола. 

 

Последни новини
Още от Акценти