Honda сменя ключови фигури

Джулиет Сали от Bloomberg коментира от студиото в Токио

Такахиро Хачиго, главен изпълнителен директор на Honda Motor Co., Фотография: Yuriko Nakao/Bloomberg Такахиро Хачиго, главен изпълнителен директор на Honda Motor Co., Фотография: Yuriko Nakao/Bloomberg

Продължаваме да следим развитието на събитията при Honda. Президентът на компанията свиква всички директори. Honda има не само проблеми с качеството, но и с безопасността, заради основния си доставчик Takata.

Съобщението за промените в ръководството доведе до спад в акциите на Honda на токийската борса. В момента тече и пресконференция на ръководството.

Да разгледаме промените в управата на компанията, или поне тези, за които знаем. Част от промените по върховете са оттеглянето на председателят на борда Фумихико Ике и още седмина директори. По време на управлението на Ике, акциите на Honda са се понижили с 18%. Той заема поста през 2013, но към екипа на Honda се е присъединил още през 1982.

Ако погледнем графиката на Bloomberg, ще видим колко по-зле се е справяла Honda в сравнение с конкурентите си. Бялата линия показва представянето на акциите на Honda, които имат общ спад от 18% от юни 2013 до момента. При сравнение със синята линия, която представлява акциите на Toyota, виждаме, че те са се покачили с 23% за същия период. Лилавата линия показва нарастването с 11% на индекса на Bloomberg, наблюдаващ световните автомобилни производители. Така че, виждаме значителните загуби понесени от Honda по време на управлението на Ике.

Президентът, Такахиро Хачиго, полага усилия да наложи своя стил само година след назначаването си на този пост. Друга промяна по върховете е, че постът на изпълнителен вицепрезидент ще заеме шефът на Honda за Китай.

Освен това Honda продължава да изтегля от пазара хиляди коли модел Civic от 2016, което е трудна стъпка след представянето на новия дизайн на най-важния модел на производителя. Тя е предприета заради грешки в производството, които могат да доведат до авариране на двигателя.

Honda е и най-големият клиент на Takata и от 2008 насам е подменила над 30 милиона въздушни възглавници на свои коли по света, заради съмненията за дефекти. Знаем, че все още тече разследване на Takata за 10 смъртни случая вероятно причинени от дефекти в изделието.

Акциите на Honda днес са подложени на натиск, виждаме и спад от 2,65% на борсата в Токио, който се дължи и на промените по върховете на компанията.

 

Последни новини
Още от Акценти