Разследването срещу Takata се разширява

Коментар на Крег Трудел от новините на Bloomberg

 Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Защо регулаторите в САЩ са заели толкова твърда позиция срещу Takata?

Има едни особени отношения между регулаторите и компаниите, които те регулират. В идеалният случай и двете страни трябва да си вършат работата без да се злепоставят една друга. Преди разразяването на този скандал, Takata имаха много позитивни отношения с Американската национална администрация за безопасност на движението (NHTSA). Все пак те са компания, която произвежда компоненти за безопасност. Но през цялото време, Takata спираше всякакви опити за по-широкообхватни привиквания и предприеха миролюбив подход като изчакваха да се случи нещо, за да започнат привиквания.

Националната агенция за безопасност стигна до момент през ноември миналата година, когато каза, че вече няма доверие във въздушните възглавници, които предизвикаха най-мащабното привикване от съображения за сигурност в историята на САЩ.

Националната агенция каза в прав текст, че няма доверие във въздушните възглавници на Takata и по-специално химическото съединение, което задейства и ги надува. Така стигаме до момента, в който регулаторът каза, че всяко едно такова устройство на Takata подлежи на разследване и може да бъде привикано в сервиз.

 

За какъв брой устройства говорим?

 

До момента знаем, че само на американския пазар са привикани над 28 милиона възглавници. Според агенция Ройтерс, възможно е да бъдат привикани още 90 милиона устройства. Това, което знаем е, че от юни миналата година, когато Takata отговори на запитване от регулатора за това колко бройки е произвела за различните автопроизводители в Северна Америка и тогава, броят беше близо до 90 милиона. Въпреки това, част от клиентите им са настоящи, така че това поставя под съмнение точно на коя цифра се позовават от Ройтерс и дали те малко не надвишават бройката. Известно е, че тече разследване на тези въздушни възглавници от регулатора и в момента те проверяват всяко такова устройство.

 

 

Добре, каква е следващата стъпка не само за Takata, но и за клиентите и за автопроизводителите?

 

Компанията просто не е достатъчно голяма, за да покрие сама разходите по замяната на всички дефектни възглавници. И е трудно да си представим, че някои автопроизводител, който сам да поеме тези разходи. В този момент обаче, Takata се нуждаят от помощ и са съставили план за следващите няколко месеца, да изплатят част от разходите на автопроизводителите и да състави график за размера и срока на тези плащания. Ако те не окажат помощ на Takata ще ѝ бъде много трудно да остане на пазара. 

 

Последни новини
Още от Акценти