Има ли накъде да спада цената на петрола?

Коментар на Джеф Люис консултант по управление на активи

Patrick T. Fallon/Bloomberg Patrick T. Fallon/Bloomberg

Джеф Люис, консултант в Manulife Asset Management Solutions Group коментира възможното дъно на цените на петрола.

Ако все още не са достигнали дъното си, къде мислите че ще бъде това дъно?

През декември миналата година, си мислех, че дъното ще бъде 15$, но само за кратко време. Мисля, че това беше твърде...

Просто сте се опитвали да влезете във вестниците.

Да, точно така. Мисля, че ще видим повече производство от Иран и пазарът ще се възстанови по-бързо отколкото хората очакват. Не мисля, че Саудитска Арабия ще отстъпят, те искат да видят спад при американските шистови производители, които се задържаха по-дълго отколкото хората очакваха. Мисля, че те ще отбележат спад през първата половина на тази година, но първо, саудитците искат да видят как политиката им работи.

Когато погледнете към шистовите производители в САЩ, те също отбелязаха огромен срив, но след това се вглеждате по-внимателно и разбирате, че това е количеството, което Иран обеща да изкарва на пазара, така че това компенсира техния спад и в крайна сметка сме залети с петрол.

Да, в краткосрочен план сме удавени в петрол. Мисля, че ще видим по-добър баланс през следващата година, но засега очаквам много волатилност и колебания на петрола около най-ниската стойност.

Изглежда, че тази взаимовръзка движи пазара, ще продължи ли тя и за в бъдеща?

Мисля, че тя ще продължи известно време. Бен Бенаки написа нещо много интересно в блога си за положителната зависимост между цената на петрола и S&P500. Тя съществува от 4-5 години и тази година не е толкова висока, колкото хората казват, изобщо не е близо до 0,9. Ако погледнете графиката за период от 20 дни, ще видите, че е по-близко до 0,6, което не е толкова далече от средната стойност от 0,4 за последните 4-5 години.

Това ни пренася към следващата точка към разговора ни свързан със суровините. През последните две години видяхме огромен скок в производството от ОПЕК, който те отказват да намалят. След това идва желязната руда и поглеждаме към компании като BHP и останалите големи играчи, които се опитват да добият колко се може повече от тази руда и това довежда до подобна ситуация, като тази с петрола, нали Джеф? Нека извадим малките компании от бизнеса.

Това прилича на теоремата на паяжината, където цената се върти в кръг в зависимост от търсенето и предлагането и краткосрочното равновесие не продължава много дълго. Мисля, че това е естествен цикъл при суровините, само че той е много по-дълъг от този при теоремата на паяжината, нещо като с цената на свинското, ако си спомняте. При суровини като желязната руда, всичко се планира много по-рано и в момента се очаква още нова продукция. В Австралия започва работа нова мина и не можем да спрем това, тя е построена за супер цикъла при суровините, когато всички си мислеха, че петролът ще остане около 100 долара за барел и дори ще се покачва, а желязната руда също ще остане на подобни високи нива.

 

Последни новини
Още от Акценти