Ефектът "Борис"

Марк Бартън от Bloomberg Лондон за пазара

Това е пети ден на покачване на STOXX 600, пети ден на печалби в Европа като водещи са миннодобивните и петролните компании. Те изиграха основна роля във възхода на европейските акции от 2011 година насам, когато бяха на най-ниското си ниво от две и половина години. Оттогава STOXX 600 възстанови 9%.

Днес трябва да се наблюдава FTSE 100 в Лондон. Да, имаме спад на английската лира, който ще покажа подробно, но въпреки това FTSE 100 се покачва, благодарение на миннодобивните компании и слабата лира, която е добра новина за компаниите търгуващи в чужбина.

Ето и голямата новина. Ефектът Борис както аз го наричам. Борис Джонсън, кметът на Лондон, водещ британски политик, който заяви, че ще гласува Великобритания да напусне ЕС, докато Дейвид Камерън произнасяше реч в камарата на представителите. Това е най-значително движение на лирата днес. Имало е много такива, но спадът е спрямо останалите 31 валути, а спрямо долара е с 2,4%. Това е най-голямата обезценка от 2009 насам и спадът е най-значителния от 2009. Ето как изглежда 2009 и 2016.

HSBC бележи спад с 5%, само днес спадът беше от 1% след като най-голямата европейска банка отчете неочаквани загуби през четвъртото тримесечие. Това е първа загуба от април 2009 насам. Намалели са приходите, заеми са отпуснати на петролни и газодобивни компании и това увеличи загубите им.

Но днес всички говорят за Борис!

Да, всички говорят за Борис. Но във Великобритания следим и една друга история – търговците на домашни потреби. Тази седмица излезе отчета на Homedepot, но във Великобритания в момента един от търговците на домашни потреби е обект на наддаване и акциите му на борсата скочиха с 12%, а той притежава и Argos. Не знаех за това.

Точно така. Argos е фирма за каталожна търговия, но притежава и магазини. Ето движението на акциите им. Има война при наддаването, защото от едната страна е Steinhoff International Holdings със седалище в Йоханесбург, притежател магазините за мебели Conforama във Франция и Bensons for Beds във Великобритания. Късно в петък те заявиха, че ще предложат 175 пенса в брой за акция. Акциите вече се търгуват с 13% нагоре. Sainsbury's, голямата верига супермаркети вече беше предложила да плати 167 пенса за акция, но утре е крайният срок, до който Sainsbury's трябва да направят пълното предложение. Страхотно подбран момент от страна на Steinhoff, но да видим утре и предложението на Sainsbury's. Argos имат 800 магазина в страната. Какъв невероятен ден за тези търговци, акциите им се покачиха с 13%!

 

Последни новини
Още от Акценти