Оставането в ЕС ще подобри сигурността на страната

Коментар на Хилари Бен за новините на Bloomberg

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Външния министър в сянка на Великобритания Хилари Бен с коментар за Brexit.

 

С интерес следим колонката на Борис Джонсън във вестник „Телеграф“, където той казва, че чуваме много лоши новини за икономиката и неща, които могат да ѝ се случат. Според него те са преувеличени, смятате ли, че той е убедителен, споделяте ли вижданията му по въпросите?

Здравейте. Не, не ги споделям и мисля, че Борис Джонсън не е прав. Едно от интересните неща в статията му бяха, че той признава за съществуването на определени рискове. Това е изключително важно решение за британския народ, много по-важно от споровете в консервативната партия, защото имаме един възможен избор – или ще останем в ЕС, или ще го напуснем. Тези слухове за по-добра сделка са абсолютно безсмислени. Мисля, че най-сериозният довод за оставане в ЕС е, че той ни дава работа, инвестиции и видим растеж. Около половината от износа ни отива в този много голям единен пазар. Освен това ни помага да подобрим сигурността си, защото ако погледнете проблемите и предизвикателствата, пред които сме изправени в този свят – как да се справим с тях – като работим заедно със съседите си. Независимо дали става дума за промените в климата, справянето с бедността в развиващия се свят, противопоставянето на Русия...

Г-н Бен, оценяваме всичко това, но това, което ни интересува е какво успя да постигне Камерън и в какво трябва да убеди страната. А ето и най-важното – хората, подкрепящи Brexit ще кажат, че той не постигна достатъчно, за да подкрепи суверенитета или връщането му. Борис Джонсън каза, че между 15 и 55% от британското законодателство идва от ЕС, а това не може да бъде променено, без разрешението на съюза.

Суверенитетът е най-сериозния проблем, така ли е?

Причината, поради която споменах това и вие казахте, че вече ние е известно, е че това с това е свързан целият референдум. Той не се базира на сделката, която беше постигната, защото от гледна точка на лейбъристката партия, ние бяхме в подкрепа на оставането в ЕС преди този процес да започне и все още силно го подкрепяме. Защо, заради тези много по-сериозни проблеми.

 

 

Последни новини
Още от Акценти