Присмехулникът отлетя

Почина Харпър Лий

На 89 годишна възраст почина Харпър Лий, авторката чиято книга „Да убиеш присмехулник“ беше обявена за най-добрия роман на ХХ век в САЩ. За смъртта ѝ съобщиха от New York Times като се позоваха на издателство HarperCollins. Подробности не бяха съобщени.

Лий, която често титулуват „Джейн Остин от южна Алабама“, печели критиката и награда „Пулицър“ през 1960 с романа си „Да убиеш присмехулник“. Книгата се продава в над 40 милиона копия, а заснетият по нея през 1962 едноименен филм печели три Оскара.

Тъй като иска да избегне известността и неизбежните сравнения с „Да убиеш присмехулник“, Лий не публикува друга книга в продължение на 55 години.

През февруари 2015, издателят ѝ изуми литературните среди като обяви, че сред вещите на авторката е открита различна версия на класическата ѝ книга. „И страж да бди на пост“ става най-поръчваната книга в Amazon.com още преди публикуването ѝ в полунощ на 14 юли 2015.

През 2000, в статия публикувана в New York Observer, Ричард Чалфин разказва за обаждане по телефона, което получил през 1997. Лий имала нужда от помощ, за да намери една книга. Чалфин не пропуснал шанса си да я попита защо некога не е написала друга книга.

„Казах каквото имах да кажа,“ бил отговорът на Лий.

През 2007, американският президент Джордж У. Буш удостоява Харпър Лий с Медал на свободата, който е най-високото отличие връчвано на цивилни лица.

 

Последни новини
Още от Акценти