Как се продават оръжия в Америка

Репортаж на Пол Берет от Businessweek.

Photographer: Tim Boyle/Bloomberg Photographer: Tim Boyle/Bloomberg

Следващата новина ни отвежда в търговски център в Невада, в Westside armory.  Почти 200 кв. м. площ, заета с оръжия и муниции, разположени между плод-зеленчук, салон за красота и кафе Starbucks. Пол Берет прекара 3 дни на касата в Westside armory и разказва как се продават оръжия в Америка.

 

Повечето оръжейни магазини спазват стриктно правилата, понякога даже са по-строги от закона.

В Westside Armory например, не правят това, което им е позволено по отношение на федералните проверки.

Ако проверката бъде забавена повече от 3 дни, магазините имат право да завършат продажбата на оръжието, въпреки че тя не е одобрена от правителството. Westside Armory изчакват да разберат решението на правителството.

В същото време стават и грешки, а когато допуснеш грешка с огнестрелни оръжия, това може да има фатални последствия.

Ако има по-строги проверки от Федералната агенция по алкохол, тютюн, оръжия и експлозиви, и ако оръжейните магазини знаят, че правителството следи транзакциите, които правят, тези закони ще се спазват още по-стриктно.

Един от продавачите представя факторите, които помагат в продажбата на оръжия днес: страхът от обири, от затягане на законите за оръжията, стрелбите в училища и тероризъм.

Много малка част от това, което се продава в такива магазини ще бъде използвано за борба с тероризма, така че оправданието със страха не е много смислено, но е много влиятелно.

Често клиентите казват: "Вижте, живея близо до игрище за голф и се притеснявам, че някой оттам може да нахлуе в дома ми, кое оръжие бихте ми препоръчали?"

Често такъв клиент вече има едно или повече оръжия и иска да си купи още.

 

Последни новини
Още от Акценти