Хората няма да спрат да пътуват

Фридрих Юсен, управляващ директор на TUI AG пред Bloomberg

Живеем в изключително бурни времена на огромна волатилност породена от редица причини. Вертикалната интеграция ли е единственият начин за туроператорските компании да оцелеят? Само чрез нея ли може да се осъществи движението на капацитет с цел оцеляване?

Това не е единственият начин, но определено е много добър за оцеляване. Защото ако настроенията за определена дестинация се влошат, можете да промените програмата си, да изберете друга дестинация, да резервирате друг хотел и полет и така насочваш клиентите към други дестинации. Защото едно е сигурно – хората искат да пътуват и няма да спрат да пътуват.

Това ли е за вас новата реалност? Години наред този проблем не съществуваше, но сега проблем има с редица дестинации.

Има известен проблем с пътуванията в Африка, известен проблем с Турция, но в същото време огромно нарастване на пътуванията в Гърция и особено в Испания. Пътуванията до далечни дестинации също бележат съществен ръст.

Говорите за „известен проблем“, но продажбите ви за Турция спаднаха с 40%.

Това е така, но спадът е в резервациите от януари, които са за летния сезон. Ако разгледаме резервациите от януари за зимния сезон, тоест пътувания, които ще се осъществят след 4 до 6 седмици, то нивата са същите като от преди години. Според нас, Турция ще бъде краткосрочен бизнес – хората ще изчакват с резервациите, ще ги правят малко преди датата на отпътуване. Всички знаят за невероятния бум, който прави Испания именно поради променящото се поведение на хората.

Наскоро, в едно свое интервю, колегата ви Питър Лонг заяви, че членството на Великобритания в ЕС е особено важно за туристическата индустрия. Той споменава, че големите страни, членки на ЕС са изключително важни за гарантирането на сигурността на туристите. Това достатъчно основателна причина ли е за Великобритания да остане в ЕС?

Мисля, че основателните причини са много повече. Като европеец, а аз смятам себе си за такъв, мисля, че би било странно сърцевината на Европа, която се състои от най-големите държави като Франция, Великобритания, Германия да се разпадне.

Има много основателни причини за оставане и бизнеса и търговията са само някои от тях.

Ще цитирам друг ваш колега, Каролин Макол от easyJet, която наскоро заяви в едно интервю за пресата: колко струва почивката ви зависи от това доколко силно е влиянието на Великобритания в Европа. Бихте ли се съгласили с тези думи?

Мисля, че това е една от областите, в които съществен е въпросът как ще се представя лирата спрямо еврото при Брексит. Има различни аргументи дали ще се покачи или ще спадне. Ако се понижи спрямо еврото, то разбира се, почивките ще станат по-скъпи от днешните.

Да се опитаме да поговорим за рисковете, като проблема с договорите между летищата, „Открито небе“, другите фактори в индустрията. Ще стане ли по-трудно във Великобритания да се ръководи бизнес, когато имаш външен партньор, като туроператор например?

Разбира се, че риск има. Но личното ми мнение на европеец е, че много индустрии, сред тях и туристическата ще бъдат изложени на риск от натиск, ако Брексит стане реалност. Надявам се, че има достатъчно убедителни аргументи за Великобритания да остане в ЕС. Но знам и че, когато налице са емоции и чувства е трудно да се вслушваме в аргументите.

Емоционалната страна на въпроса не е за подценяване. Ами Шенген? Какво би означавало за компании като TUI сриването на Шенгенското пространство? Зоната на свободна търговия...

В централна Европа в момента имаме ситуация с бежанците. Заради това и наблюдаваме издигането на много прегради. Лично аз смятам, че това е погрешна посока. Имаме свобода на придвижване, свободна търговия и според мен те ще ни липсват, едва когато вече не съществуват. Ето защо мисля, че откритостта, свободното придвижване са в сърцето на туризма и се надявам да продължим да вървим в тази посока.

 

Последни новини
Още от Акценти