Да познаеш цената на петрола е игра за аматьори

Джеймс Пърсел, анализатор, UBS Wealth Management CIO Office

Patrick T. Fallon/Bloomberg Patrick T. Fallon/Bloomberg

Джеймс Пърсел, анализатор, UBS Wealth Management CIO Office коментира за Хайди Лун от Bloomberg стратегиите при определяне на цената на петрола на 19 февруари 2016.

 

Казвате, че да се опитваш да прогнозираш цената на петрола е игра за аматьори. Изглежда, обаче че има доста аматьори, поне всички се чувстваме така.

Мисля, че това е въпрос в краткосрочен план. Ако погледнете волатилността на при петрола, тя е 85% на годишна база. Това е изключително нестабилен пазар и основният определящ фактор е политическата ситуация. Дали картелът ще възстанови политиката си или не. Не мисля, че много инвеститори искат да се замесват в това.

 

Беше постигната договорка за замразяване на производството близо до рекордно високите нива, а изявленията от Иран и Ирак също говорят за това. Но какво означават най-високите запаси в САЩ от 80 години, а Саудитска Арабия виждат тези цифри и казват – това, което правим не работи, защото тези хора трябва да излязат от пазара.

Означава, че видим ограничение на цените, от Иран и Либия, но е спорно дали ще спазят тези обещания.

Както казах, да се опитваш да прогнозираш цената на петрола в краткосрочен план е игра за аматьори.

Трябва да се насочите към средно и дългосрочен план, нека видим 12 месечен изглед – какво знаем за фундаментите? Световното търсене ще се повиши с около 1 млн барела на ден и знаем, че САЩ ще загубят около 700 000 барела. Това ще върне донякъде баланса на пазара и затова очакваме цена на лекия суров петрол около 53$ за барел след една година.

 

Добре, през втората половина на годината ли ще започне това повишение, както много хора прогнозират?

Мисля, че този постепенен процес на ребалансиране ще започне през втората половина на годината, ако се случи преди това, ще бъде в резултат на политическо влияние, а то не е нещо, което си струва да опитваме да предвидим докато имаме толкова висока волатилност.

 

В кой момент запасите ще надминат цените на границата наречена рафиниране?

Това е много добър въпрос и мисля, че ще бъде по различно време по света. Това означава, че основните цени в различните географски ширини ще бъдат много различни. Няма да става въпрос само за сорта брент и лекия суров петрол, а ще има много други индекси, които ще се движат в различни посоки. Видяхме например в Канада, където имахме много по-ниски цени, от други места в света.

 

Това поставя производителите под огромно напрежение, дивидентите намаляват, но какво да кажем за инвеститорите, какво правите с портфолиото си – ще запазите ли това, което имате, или ще го намалите или увеличите?

При нас ситуацията е доста опростена – на пазара на щатските високорискови облигации, където над 10% от широкия индекс в петролни акции, може би е добре да стоите настрана и да се насочите към европейските високодоходоносни облигации. Те имат много по-малка експозиция на петрола и са доста по-привлекателни за нас от гледна точка на възвръщаемостта на риска. А как да търгуваме с петрола – най-добре е чрез преминаване от американски към европейски облигации.

 

Последни новини
Още от Акценти