Може ли Apple да се противопостави на ФБР

Марк Ротенбърг коментира спора на Apple с ФБР

Photographer: Chris Goodney/Bloomberg Photographer: Chris Goodney/Bloomberg
Това балансира между нуждите на националната сигурност и правото на защита на личните данни на милиони потребители на iPhone.

Да и това е много сериозно, защото това, което ФБР предлагат ще засегне не само настоящото разследване, което водят в Калифорния, но и личното пространство на хиляди потребители на iPhone и дори всички, които използват интернет. На практика ФБР искат от производителите на телефони да улеснят достъпа до данните на клиентите им и затова Apple се съпротивляват.

Това може би опростява ситуацията, но не могат ли Apple да променят софтуера само на един телефон, без това да влияе върху следващите поколения телефони?

Не, наистина не могат. Apple са направили iPhone по такъв начин, че дори те, създателите на му да нямат достъп до данните на потребителя. Това означава, че трети страни, включително ФБР също нямат достъп до тях. Ако те наредят на Apple да променят дизайна си, това ще значи, че ФБР, но и всякакви трети страни, включително хакери ще получат достъп и е разбираемо, че Apple са много притеснени от това.

Това е интересно, защото ако се случи, то само по себе си би създало проблеми за националната сигурност, тъй като със сигурност Пекин и Москва следят много отблизо ситуацията. Ще бъде ли достатъчно разумно правителството на САЩ, за да вземе предвид негативните за тях последствия за в бъдеще, ако успеят да убедят Apple да им съдействат.

Това е много важен въпрос и един от доводите, които постоянно даваме на ФБР. Съпричастни сме към ситуацията и искаме това разследване да завърши успешно, но трябва да се вземат предвид и практическите последствия за Съединените щати, които би имало приемането на система, която позволява наблюдение. Това би означавало, че всяко правителство по света може да изиска подобни права от своите комуникационни компании и производители на устройства. Според нас това е много сериозен риск, който ФБР трябва да обмисли.

Този случай настина е невероятен – двете най-големи компании в света Google и Apple се борят с правителството на Съединените щати. Какви са шансовете им за успех, имайки предвид предишни подобни случаи, в които корпорации са имали спорове с правителства относно поверителност.

Мисля, че Apple имат сериозно правно основание. Преподавам от много години законодателство за защита на личните данни в правния център на университета в Джорджтаун във Вашингтон и бях доста изненадан от съдебната заповед. Не е необичайно компания да бъде помолена за съдействие, и да даде полезна информация. Но е нещо съвсем различно да поискаш да бъде променен дизайна на продукт или услуга, за да стане възможно постоянно проследяване. А в този случай, съдът направи точно това. Мисля, че Apple бяха прави да се противопоставят и имат сериозно правно предизвикателство. Ще бъде много интересно да видим какво ще стане, когато това решение бъде обжалвано. 

 

Последни новини
Още от Акценти