Борбата за оцеляване на Bombardier

Коментар на Стивън Енгъл за бъдещето на компанията

Bombardier CS 100 на авиосалона в Сингапур 16 февруари 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Bombardier CS 100 на авиосалона в Сингапур 16 февруари 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Швейцарските авиолинии официално ще получат първия 110-местен CS100 през следващото тримесечие. Но самолетът далеч не е хит в продажбите. Последната поръчка дойде през 2014 година. Bombardier загубиха много пари заради множество забавяния в разработката. Поръчката от Air Canada им дава надежда за спасение.

Често широкофюзелажни самолети като А350 на Airbus или А380 Super Jumbo, заемат централно място на авиоизложенията. Но тази година на авиошоуто в Сингапур, вниманието е насочено към по-малките самолети с един проход като руския Сухой и CS100 на Bombardier. Сега при нас е вицепрезидентът на компанията, който ще ни покаже самолета. Рос Мичъл, благодаря ви много, че ни показвате новия си самолет.

Голямото предизвикателство в този сектор е да се разбие доминацията на Boeing и Airbus. Как този чисто нов самолет ще се справи с това?

 

Когато погледнете носа, виждате един съвсем различен профил от другите ни конкуренти. Причината е, че това е първият изцяло нов дизайн от три десетилетия. Ние предлагаме по-добра икономия, повече комфорт и по-добро представяне от конкурентите ни.

Това повдига въпроса – ако самолетът е толкова добър, защо не се продава по-добре?

Качеството на самолета е вън от съмнение, това е една много добре направена машина. Ситуацията обаче показва колко яростно Airbus и Boeing защитават териториите си срещу нови играчи. Преди няколко години те видяха заплаха в лицето на С-серията, промениха двигателите си и ѝ нанесоха доста тежък удар.

Изумително е, че този самолет е тук и е готов за първата си доставка. 3,2 млрд. долара намаляване на активите през миналата година плюс инжекция от 1 млрд. долара от правителството на Квебек, за да бъде спасен проектът. Как ще започнете да печелите?

 

Според прогнозите ни за пазара, в следващите 20 години, ще бъдат продадени 7000 самолета в сегмента между 100 и 150 места. Вярваме, че ще спечелим поръчки за голяма част от тях.

Не и ако конкурентите като Embraer имат да кажат нещо по въпроса. Подобно на Airbus и Boeing и те сменят двигателите на своите самолети клас Е, с по-икономични.

Конкуренцията ни принуждава да бъдем по-добри.

А такава съществува – от по-големия китайски Comac C919 до по-малкия MRJ 7090 на Mitsubishi Heavy Industries първият японски пътнически самолет от 50 години.

Има достатъчно място, за да оцелеем на този пазар.

А след сделката с Air Canada, Bombardier може би също получиха малко свободно пространство. 

 

Последни новини
Още от Акценти