Кредитната ситуация плаши инвеститорите

Йоги Деван, главен изпълнителен директор на Hassium Asset Management, коментира страховете на инвеститорите

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нека да поговорим за китайския пазар. Хората започват да се притесняват от ситуацията с кредитите там. Видяхме този огромен скок на заемите в понеделник, но много хора по света се притесняват от необслужвани заеми, както и от коефициента между дълга и БВП, който е 231. Поглеждате към тези цифри и започвате да се тревожите, а реакцията от китайското казва – нека изчакаме и оставим китайските банки да отпуснат още малко заеми и да се справим с това като поддържаме ликвидността.

Мисля, че Китай е в много по-добра позиция отколкото хората си мислят. Въпреки ситуацията с кредитите, аз бих се върнал към фундаментите и бих казал: вижте, икономиката все още расте с 6,8% на година, съотношението между цената и печалбата е 11. Това е икономика за 10,3 трлн долара и валутата поевтинява. Те правят някои много интересни и позитивни неща, които ни карат да бъдем спокойни. Едното е включването в кошницата от валути на МВФ, а другото е девалвацията на валутата. Третото нещо е емитирането на облигации в Европа, което се приема за позитивно и разбира се от гледна точка на валутите и свързване на обменен курс, видяхме, че пазарите отвориха и позволиха инвестиции от континента към Хонконг и обратното. Всичко е свързано с либерализиране на пазарите и това са позитивни новини за Китай. Големият проблем за тях е, че избраха грешната валута. Търговските им партньори, Япония, с йената и останалата част от Азия и Европа, а не Съединените щати. Но те избраха да се свържат с долара.

Технически, те са свързани към кошницата, но разбирам какво искате да кажете.

Технически, те са тръгнали в тази посока, но не мога да не си представя, че скоро ще видим сериозна девалвация на юана за в бъдеще, въпреки усилията на китайците да я контролират. Това е частта, от която трябва да се притесняваме и която целият свят следи много внимателно. Всъщност Китай са в добра форма, поевтиняването на валутата е страхотно за вътрешната икономика, а те преминават от водена от износа икономика, към икономика водена от вътрешното потребление, а това също е позитивно. 

 

Последни новини
Още от Акценти