Какво постигна срещата на ASEAN?

Дейвид Туийд с коментар на резултатите от срещата

 Photographer: Brent Lewin/Bloomberg Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

 

Дейвид, успяха ли да постигнат американците това, което искаха?

Мисля, че до голяма степен можем да наречем тази среща символична, защото една от главните цели на администрацията на Обама беше да ребалансира щатската икономика към Азия в икономическо и военно отношение. Така че присъствието на представители на азиатските страни на американска земя, както и тази среща символизира факта, че Съединените щати се заемат или се опитват да се заемат с единствената друга многостранна организация, която съществува, въпреки че като такава, ASEAN има сериозни пропуски.

Това е въпросът, търсят ли подкрепа в Южноктайско море и в антиарбитражното дело започнато от Манила?

Да, мисля, че в своя брийфинг след срещата, Обама специално внимание на правилата и разрешаването на конфликти, говори за Южнокитайско море, но и за нуждата да се подкрепи решението на арбитражния панел, когато излезе, може би в средата на годината. Той се отнася до обжалването на Филипините срещу иска на Китай за 80% от Южнокитайско море. Интересното е, че не чухме нищо в официалното изявление за Китай и за това предстоящо решение. Китай не искат то да се споменава, а те оказват влияние върху някои от страните от ASEAN.

Те дори не го признават!

Да, като например Лаос и Камбоджа. Вярно е, че те не го признават, но това е нещо формално за ASEAN. Те никога няма да го признаят и изглежда го правят, защото когато са опитвали през миналото, говоря за срещата на министъра на отбраната през миналата година, те дори нямаха комюнике. Докладът беше издаден, защото Китай упражняваше натиск върху някои държави, няма да посочвам имена, и без това вече го направих, за да не позволят това, защото то действа срещу интересите на Китай.

Но всеки знае за кого се говори. А сега получаваме информация, че Китай разполагат ракети на Параселските острови. За какво става въпрос тук?

Това е една новина, която беше потвърдена от тайванското външно министерство. Явно Китай са разположили ракетни установки на остров Ууди, който е част от Параселските острови, които са близо до Виетнам. Островите Спретли са мястото, където Китай провежда своите строителни операции. Наскоро научихме, че те увеличават и строежите на Параселските острови. Виетнам са изключително притеснени заради Параселските острови. Освен това разбрахме, че китайците са разположили най-новите ракети земя-въздух там. Това са острови, които...

Това е много агресивно!

Изглежда много агресивно, но това е остров, където от години има военни установки. Може би китайците просто обновяват съществуващите инсталации. Имайки предвид, че наскоро видяхме операция за свободна навигация на Съединените щати през Параселските острови...

Моментът е много интересен.

Да, друго интересно е едно изказване на виетнамският премиер, което беше качено на сайта на министерството и в което се казва, че в разговор с Обама в Калифорния е поискал Щатите да вземат практически мерки срещу строежа на острови и милитаризирането на моретата от Китай.

 

Последни новини
Още от Акценти