Ал Бакер: Петролът не трябва да бъде под 50$ за барел

Коментар на президента на Qatar Airways за бизнеса на компанията

Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Коментар на президента на Qatar Airways за бизнеса на компанията. Интервю за Хаслинда Амин от Bloomberg на авиосалона в Сингапур на 17 февруари 2016.

 

Ал Бакер: Това помага за баланса ни, но в крайна сметка и ни пречи, защото индустрията се забавя, хората пътуват по-малко и са по-внимателни с разходите си, а бизнес пътуванията намаляха, което също ни влияе. Не мисля, че е добре петролът да е под 50$ за барел – не е добре за икономиките на страните, но не добре за авиокомпаниите.

Да, подобрява баланса ни, но не толкова, колкото бих искал, защото както казах, хората пътуват по-малко и заради това, имаме свободни места, а за тях има конкуренция и това натежава върху печалбите.

 

Как сте хеджирани? Ако кажем, че 50$ е...

Хеждирали сме малко количество гориво, но на много висока цена. Надявам се, че ще мога да хеджирам, чакам цената да спадне малко под 30$ за барел, за да хеджирам отново за голямо количество гориво.

 

А очаквате ли подобен спад?

Никой не може да каже, заради големите колебания. Може да тръгне както нагоре, така и надолу.

Но се надявам да се повиши, за да се увеличат и продажбите ни.

Хората очакват, че заради ниските цени на петрола ще намалим и цените на билетите си. Да, ние ги свалихме като им върнахме допълнителната такса за гориво, която преди налагахме, но те не трябва да очакват твърде голямо понижение, защото когато цената на петрола започна да се покачва и достигна почти 150$ за барел, ние не повишихме цените си. Извинете, 150%.

Това оказа негативно влияние върху нашия, баланс и понижи маржовете ни. Сега бавно възстановяваме тези маржове и се надяваме, че бизнесът ще се възстанови и повече хора ще пътуват в бизнес класа и първа класа с Qatar Airways, за да повишим печалбите си.

 

Последни новини
Още от Акценти