Ръст на пазара за коли в ЕС, без VW

Ханс Никълс с коментар за продажбите в автомобилната индустрия

Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Това е огромна победа за потребителя – отчасти защото виждаме сериозен растеж в периферията. Общо за индустрията, увеличението спрямо миналия януари е 6,2%. Но нека погледнем някои от разбивките на регионално ниво. Виждаме известна разлика между сърцето на Европа и периферията, а именно – те продават много коли в Испания. Мисля, че там увеличението е над 17%, в Италия около 12%, Франция – 3,9% Германия 3,3%, а във Великобритания – 2,9%.

Важното, което разбираме, когато гледаме тези цифри, особено след скандала с Volkswagen е какво се случва с пазарния дял. На месечна база, в сравнение с януари 2015, дялът на Volkswagen е спаднал до 24.2% от 25%. Така че те все още губят пазарен дял.Въпреки това, Манъс, в сравнение с декември 2015, Volkswagen изглежда се връщат малко по малко. Миналия месец, пазарният им дял се беше свлякъл до 22%.

Другата важна новина тук е, че въпреки добрия месец, който имаха, в момента Renault изглежда отново бележат спад до предварителните нива на продажбите си. Пазарният им дял за януари е намалял с 9%. Запомнете, те бяха надолу с повече от 11% за предходния месец. Имайте предвид, че Renault бяха замесени и подчертавам това е само слух в подобен скандал с дизеловите им автомобили.

Така че като говорим за пазарен дял - Volkswagen са по-зле от миналата година, но по-добре от предходния месец. Не знам дали това означава светлина в тунела, ще продължаваме да следим.

Още нещо по случая – поглеждаме и към инвестициите на Volkswagen в Китай. Те са на стойност 4 млрд долара през тази година, което ги поставя на 2 място зад General Motors. Те искат да ги изпреварят и намаляват разходите, но е ясно, че се обръщат и към Китай.

 

Последни новини
Още от Акценти