Иранският петрол сваля цените в световен мащаб

Райън Чилкот коментира връщането на Иран на пазара

Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg

Имаме танкер, собственост на Total, в близост до бреговете на остров Карг, който е отправната точка на целия суров петрол на Иран. В региона има кораб под руски флаг, китайски и испански кораб. Запомнете, за международните петролни компании, Иран представлява две неща: първо, място, откъдето можете да вземете петрол. Ако сте една от най-големите рафинерии като Total ще искате да получите този петрол. В момента има битка за пазарен дял между руснаците, иранците и може би в по-малка степен саудитците за доставки на петрол до рафинериите.

Освен това имаме и дългосрочната битка на международните компании, които искат да влязат в Иран, за да им помогнат с обработката на залежите.

Но танкерите, които в момента се намират в Персийския залив и залива на Оман и се насочват към Европа ни показват една съвсем различна ситуация от страна на предлагането в съотношението между търсенето и предлагането. Това е и една от причините петролът да се върне до под 30$ за барел.

Искам да върнем обратно таблицата – ето това е действителността на по отношение на предлагането. Волатилността на нефтените пазари е наистина невероятна, нали? Виждаме изключително повишение в края на миналата седмица и това потвърждава съмненията, че влизането на Иран на пазара ще върне цените под 30$ за барел.

Знаете ли, проблемите, които имаме сега в сравнение с тези след 6 до 12 месеца, няма да се променят, защото мисля, че проблемът с огромния излишък на петрол се разрешава малко по малко, най-вероятно ситуацията ще се влоши преди да се подобри в следващите месеци.

На годишна база трудно можем да кажем, че излишъкът не се използва, така че цените трябва да се повишат от тези дъна, но в най-близко бъдеще, все още имаме проблем, защото запасите продължават да се трупат. Иран е един от проблемите в това отношение, ОПЕК също продължава да произвежда и все още има прекалено предлагане. Търсенето се задържа на едно изненадващо високо ниво и това е една от причините да не се притесняваме за световния растеж, защото търсенето всъщност нараства.

Важно е този ценови сигнал да проработи по отношение на намаляване на производството. След 1 месеца, нещата ще изглеждат доста по добре спрямо това, което имаме сега.

Имаме данни, които целият свят гледа и се опитва да разбере, ние също сме малко объркани от информацията на Baker Hughes. Имахме възможността да разговаряме със Саймън Френч от Panmure. Сега се надяваме и Райън да успее да ни даде малко повече подробности. Райън, обясни ни тези данни и това предупреждение, което чухме от Саймън Френч да не се радваме прекалено на спада на нефтените платформи.

В петък получихме данните от Baker Hughes за броя на нефтените платформи в САЩ. Те показват, че има спад от малко над 450 платформи през миналата седмица до 439, което означава спад от 12 платформи, а това е много. Ако погледнете последните две седмици, това е най-големият спад от 10 месеца. Съществува въпроса, че не виждаме голямо намаление в продукцията. Данните от Baker Hughes, които може да видите, ако напишете bakeoil, което е една от любимите ми функции, може да видите индекса на Baker Hughes и броя на платформите и ще видите, че той е намалял значително. От октомври 2014 той е спаднал 3 пъти от над 1600 платформи – всеки търсеше петрол в Съединените щати. Но има една функция, която показва производството на петрол, то е спаднало съвсем малко, а наличностите все още са много високи.

Всеки казва, че има период на забавяне, въпросът е колко е дълъг той. Американските шистови производители изненадаха всички с ефективността си, защото с намаляването на броя на платформите, ефективността им се повиши.

Наскоро Goldman Sachs казаха: тези цифри са много смели, очакваме количеството на петрол в САЩ също да се увеличи с около 425 000 барела на ден до края на годината, което е повишение след намалението, което видяхме по-рано.

 

Последни новини
Още от Акценти