HSBC оставя централата си във Великобритания

Розалинд Чин коментира решението на английската банка.

 Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg

Да, решението на борда е било единодушно. Решили са да останат в Лондон, като част от факторите, които са посочили са здравината на регулационната среда, бъдещия растеж и финансовото въздействие, уважаваните регулатори и правна система на Великобритания, както и огромния опит в справянето със сложни международни проблеми. Освен това, важната и обвързаната с целия свят икономика на Великобритания. Това са сферите, които бяха посочени като особено силни.

От хазната на Великобритания обявиха, че подкрепят решението. От HSBC побързаха да подчертаят, че Азия все пак остава важна за тях и все още заема централно място в плановете им и споменаха за своята стратегия „уклон към Азия“, която беше започната през юни миналата година. Голяма част от печалбата на HSBC идва от Азия, така че тя наистина е много важна за тях.

HSBC е базирана във Великобритания от 23 години, но обсъждаше това свое преместване в продължение на няколко месеца, всъщност от миналия април. В началото, те обсъждаха няколко възможни региона, включително Съединените щати, но с напредване на времето, ставаше все по-вероятно да останат във Великобритания.

За да ви покажа колко трудно беше за борда да вземе това решение ще ви кажа, че те пропуснаха собствения си срок до края на 2015 и това решение се забави чак до днес.

Причините, поради които HSBC искаха да се преместят извън Великобритания бяха свързани с данъците и регулаторите. Правителството направи някои отстъпки към банките, за да ги улесни в оставането им, като отхвърленото предложение за облагане, което щеше да бъде много тежко за HSBC.

На това наистина се гледаше като заплаха, която да накара регулаторите да олекотят мерките си.

Точно така. И в действителност успяха – правителството отстъпи от някои от регулациите при банките, нека да кажем, че направи оставането им във Великобритания малко по-привлекателно.

HSBC каза, че вече няма да преразглежда местоположението на централата си на всеки три години, което правеше до сега. Единствено промяна в „материалната обстановка“ би ги накарала да променят това свое решение. 

Последни новини
Още от Акценти