Джоу Сяочуан: търпение

Андрю Пери, Hermes Investment Мanagement в интервю с Франсин Лакуа, Bloomberg

Ако обърнем поглед към Китай, най-значителното през изминалата седмица беше нестабилността и общия спад от 5-6% на пазарите. Но китайските пазари бяха затворени заради новогодишните празненства. Виждаме един нов Китай. Какъв е основният извод?

Основният извод е, че Китай е в период на мащабен преход. Наивно би било да мислим, че това ще се случи без сътресения на пазарите или, че ще приключи бързо. Процесът ще отнеме много години.

Смятам, че президентът Си Дзинпин не разполага с пълните правомощия, които мнозина мислеха, че той има. Налице е съпротива срещу провежданите от него реформи, а той няма да има по-значителна подкрепа до следващата година, когато предстоят избори за ново Политбюро.

Но като инвеститор, вие бихте искали да знаете дали те конкурентно ще девалвират юана?

Не смятам, че в краткосрочен план те биха искали да го направят. Всички послания са съвсем ясни: постигането на статут на резервна валута беше много важно за Китай. Девалвацията на юана не е напълно изключено като възможност и ако вземем продължаващата слабост на икономиката, то това ще е като сигнал за бедствие. Но не забравяйте, че това би донесло и много негативи. Един от тях, който наблюдавахме през последните години е нарастването на китайския дълг в чужда валута на корпоративно ниво. Ако се пристъпи към девалвация, това би предизвикало сериозни проблеми в банковата система, в корпоративните среди. Така че, залогът не е едностранен и китайците биха прибегнали до него единствено, ако наистина нямат друг избор.

Ето и въпросът за милиард долара: разполага ли Китайската централна банка (РВОС) с механизъм за управление на икономиката? Вие споменахте преходна фаза, но ние трябва да знаем дали те ще забъркат каша или нещата ще се развиват гладко?

Гуверньорът на РВОС използва една дума, която ние на запад рядко употребяваме - „търпение“. Поради естеството на китайската икономика и китайския пазар, той разбира, че е необходимо известно време, за да се осъществи този преход. Личното ми мнение е, че те ще го направят, но няма да видим резултат през следващите пет години. И това е проблемът за пазарите в краткосрочен план.

 

Последни новини
Още от Акценти