Централните банки са лош доктор

Джим Бианко, президент и основател на Bianco Research пред Bloomberg

Кой е виновен? Йелън казва, че не трябва да обвиняваме Фед. Кой носи отговорността?

Фед винаги отказва за поеме отговорността, когато се случва нещо лошо и с готовност я поема, когато стане нещо добро. Но те са отговорни и то не защото вдигнаха лихвата, а заради годините в които я задържаха на 0. Поддържаха пазара на медикаменти и тук аналогията с медицината е напълно уместна. Поддържаха пазара с лекарството „евтини пари“, а сега намаляват дозата и се забелязват симптоми на абстиненция. Това е фактор, но налице е и забавяне в световната икономика и несигурност във финансовия сектор. Може би Фед не са отговорни за всичко, но и определено не улесняват ситуацията заради годините, в които му даваха нулева лихва, а сега са решени да я вдигат.

След като централните банки отказват на пазарите лекарството на евтините пари, както го нарекохте вие, на свой ред пазарите вече не вярват на лекаря. Явно има отсъствие на доверие. Пазарите не очакваха такива действия не само от страна на Фед, но и на ЕЦБ и BoJ.

Точно така. Проблемите са и на други места. Наскоро BoJ обяви негативни лихви, Фед вдигнаха лихвите през декември, очаква се ЕЦБ да ги намали и всички вървят в различни посоки. Когато днес, през втория ден на изслушването си, Йелън говореше за пътищата за вдигане на лихвите и как ще ги вдигнат, трябва да се има предвид, че пазарите не очакват скок до 2018. В следващите две години те нямат очаквано повишение и имат много малък шанс за облекчаване на ситуацията. Това е показателно колко големи са притесненията, а председателката на Фед говори за вдигане на лихвата, пазарите се надяват на облекчение. Това е пълно разминаване! И да, има криза на доверие, защото пазарите правят съвсем различни предвиждания и нищо чудно, че сме свидетели на такава волатилност.

Според брокерската къща RJ O'Brien, трейдърите трескаво се надпреварват да купуват и продават опции за покупка и продажба. Изглежда залагат на по-ниски лихви, имат точно обратната реакция на казаното от Йелън през втория ден от изслушването ѝ?

Те бяха хванати неподготвени, защото всички си очакваха, че щом Фед вдига лихвите, това ще е сигнал за вдигане на дългосрочните лихви, но последва бурята удари финансовите пазари и вместо това те потънаха и бяха хванати в неизгодна позиция. Беше доста болезнено за мнозина играчи, защото никой не очакваше да види 1.6% доходност при 10 годишните облигации, когато имаше старт от 2,3% точно след като Фед вдигна лихвата. Предстоят още болезнени моменти за пазара.

Какво да правим? Как съветвате инвеститорите си да постъпят?

Вероятно годината ще е трудна, въпреки евентуален скок от разпродажби. Не очаквайте тази година да направите пари. Пазарите ще са на червено. Може би ще могат да се изкарат пари от лихвените проценти. Златото ще продължи да бъде добра възможност за печалба, но не очаквайте някакво значително съживяване, след което да се събудим и да си кажем, че това е било лош сън. Излизането ще е бавно. Китай има проблем с капиталовите потоци, финансовият сектор и особено европейските банки имат проблеми, с които трябва да се справят и това ще отнеме месеци. Снижете очакванията си, тази година ще прилича на предходната – трудно ще се правят пари, защото няма много възможности за това.

 

 

Последни новини
Още от Акценти