Rio Tinto намалява дивидентите след спад на печалбите

Коментар на Дейвид Стрингър от Bloomberg за намаляването на печалбите на компанията

Rio Tinto - лого. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg Rio Tinto - лого. Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Каква е реакцията до момента?

Добро утро, както чухте от изпълнителния директор на Rio Tinto Сам Уолш, компанията ще внесе множество промени, за да запази баланса си през тази година. След като години наред те намаляваха разходите си, сега се отказаха и от политиката на нарастващите дивиденти. Те имаха политика по повишаване или замразяване на дивидентите, но това вече е в миналото. От компанията казаха, че дивидентите може да спаднат с до 50% през тази година. Всичко това прибавя към мрачните новини за инвеститорите, защото явно Rio Tinto не вижда повишаване на цените на суровините в близко бъдеще. Вчера по време на изказването си след отчета за печалбите, Сам Уолш каза, че без съживяване на търсенето, няма реални очаквания за повишение на цените, а това повишение изглежда малко вероятно при забавянето на Китай, който е най-големият потребител на суровини. Rio Tinto предприемат мерки, за да се предпазят, но за момента ситуацията изглежда доста мрачно.

Сам Уолш каза и че това се пренася и при конкурентите им и те също усещат ефекта от срива на суровините. Но интересното е, това предоставя ли възможности за придобиване за компанията?

Както и вие казахте, вчера Сам Уолш коментира за телевизия Bloomberg, че вижда това разпространение от по-малките компании до големите им конкуренти, истината е, че компании като Rio Tinto и най-големият им конкурент BHP са в много по-добра позиция от голяма част от минодобивната индустрия. Те имат по-добър баланс, и вие сте права, когато се появят възможности за придобиване на качествени активи, те ще бъдат готови да действат. Rio казаха, че имат списък с активи, които следят по целия свят и ако при някои от тях се появи възможност, те имат готовност. Сам Уолш каза, че засега няма да предприема нищо, защото на пазара няма нищо, което да предизвиква интереса му, но не се изненадвайте, ако те се възползват от всяка възможност, която се появи.

 

Последни новини
Още от Акценти