Искаме лихвите да спаднат

Хаслинда Амин с коментар относно лихвите в Индонезия

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Джокови каза, че иска лихвите да паднат, но с колко иска да спаднат?

Колкото може повече. Това каза президентът, Ришад. Дори с намалението от януари с 25 базисни пункта, основния лихвен процент в Индонезия все още е 7,25%, спрямо инфлацията, която е 4,25%. Въпреки цената на петрола, тя не е голяма и никой не очаква повишаването ѝ и някои анализатори казват, че това оставя още място за Централната банка на Индонезия още да намали лихвения процент. Джокови иска лихвите да спаднат още, за да може да инвестира допълнително в инфраструктура, което е необходимо за растежа. Той предвижда растеж от 7% до края на мандата си.

При целият този натиск за голямо понижаване на лихвите от президента и вицепрезидента Юсуф Калла, дали това застрашава независимостта на Централната банка? Зададох този въпрос на президента при посещението му в южна Суматра, когато той инспектираше нов проект за път с такси, ето какво каза той.

Правителството не може да се намесва, но искаме лихвите на Индонезийската централна банка да падат и да продължават да падат, за да може реалният сектор да се конкурира с други държави.

Очакванията са че лихвите ще спадат още, но нека да видим.

 

 

Последни новини
Още от Акценти