Сеул затваря индустриалната зона Кесън

Кесън носи 132 милиона долара на Северна Корея

Колко важна е индустриалната зона Кесън по отношение на престиж и пари? Тя е по-важна за Северна Корея, нали?

Да, но значимостта на последствията все още е неясна. Получаваме противоречиви оценки. Някои анализатори твърдят, че така ще спре притока на конвертируема валута, която Северна Корея получава от зоната. За миналата година те са получили 132 милиона долара, а за последните десет години – повече от половин милиард долара. Предполага се, че тези пари се използват за разработката на ядрената програма и ракетните технологии. Това е и причината Южна Корея да предприеме тази стъпка.

Други анализатори твърдят, че такова действие е по-скоро символично, че това е начин Южна Корея да осъди северната си съседка за ракетните изпитания. Северна Корея може да премести много от работниците от зоната в Китай. Така че, последствията може и да не са толкова значими колкото би искала Южна Корея.

А какви са последствията за южно корейските компании и за засегнатите северно корейски работници?

Там са наети 54 000 работника от Северна Корея. Това е евтина работна ръка. Ударът ще е по джоба на Северна Корея, но няма да се усети незабавно. В зоната оперират 120 южно корейски компании и те вече протестират срещу внезапното ѝ закриване и подчертават загубите, които ще понесат, въпреки че Южна Корея вече заяви, че ще компенсира евентуалните им загуби от изтеглянето от зоната.

Има ли някаква реакция по въпроса от страна на Пном Пен?

До момента няма такава. Не знаем как би реагирала Северна Корея. Както вече казах, единствено южно корейските компании реагираха с недоволство заради внезапното оттегляне. Можем само да очакваме реакцията на Северна Корея.

 

 

Последни новини
Още от Новини