Може ли Brexit да доведе до рецесия на пазарите?

Главният икономист на Berenberg Холгер Шмидинг коментира в студиото на Bloomberg евентуалните последствия от Brexit

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Говорите за 35% риск от Brexit. Мисля, че броят на хората, които не знаят как да гласуват по този въпрос е удивителен. Когато погледнете анкетите, започвате да се притеснявате, но всъщност има доста голям процент на отговори „не знам“

Има голям брой „не знам“ и вероятно има известна подкрепа на статуквото. Това означава, че ако в деня на референдума нямате сериозна причина да промените настоящата ситуация, е по-вероятно да гласувате за оставане в ЕС, като по този начин избягвате риска. Това е основната ни прогноза, въпреки че, в крайна сметка отговорите са почти равни към момента, Великобритания най-вероятно ще остане в съюза. Големият риск идва, ако нещо се случи междувременно, например ако мигрантската криза излезе извън контрол или има някакво друго събитие, което по това време доминира новините и е насочено срещу ЕС, тогава гласуването може да се обърка.

Това е част от анкетите, които гледахме сутринта с Анна и те са свързани с увеличаването на отговора „не знам“.

19%, 19%,20%, не знам в обществените запитвания.

Това е значителен процент и той се увеличава. Ако се върнете малко по-назад във времето. Вижте – на 21 януари 0%, а това показва движение и риск.

Онзи ден говорих с Мартин Шулц, удивително е какво мисли той – той не подкрепя теорията за търкалящия се камък и мъха. Когато го попитах за споразумението за свободна търговия и му казах, че това е моят боен вик, той каза: о, не Европа е затворена. Европа е затворена. Ако гласувате в подкрепа на Brexit, Европа ще бъде затворена и няма да можете да си осигурите споразумение за свободна търговия толкова бързо, колкото всички си мислите. Това е рискът!

Това е част от риска наречен Brexit. Brexit е стъпка към неизвестното. Няма да бъде възможно да напуснете ЕС и все още да сте част от най-голямото търговско общество на света, няма да бъде възможно. Трябва да преговаряте за споразумение и е много малко вероятно в тази напрегната политическа обстановка Великобритания да получи сделка, която наподобява тази с Норвегия. Дори тази сделка, според която те участват в общия пазар, но те не могат да определят регулациите и бюджета. За Великобритания обаче, дори тази сделка е доста по-неблагоприятна от сегашното положение – а то е, ако сте в ЕС, както и Камерън демонстрира, можете да бъдете чути и някои от притесненията ви да бъдат разгледани. Ако сте извън ЕС, останалата част от Европа няма абсолютно никакъв интерес да разрешава проблемите на Великобритания.

Изготвяте ли модели за това какво би станало в случай на Brexit с британската икономика и с останалата част от еврозоната, защото това би имало ефект и върху нея. Нашите колеги от Bloomberg Intelligence говорят за шок в доверието, кредитите валутата, всякакви сътресения, които може да видим.

Според тях валутата ще поевтинее с 10%, кредитите ще се увеличат с 1%. Вижте, това е волатилността, ако влезете в терминала на Bloomberg днес и отбележите Великобритания, ще получите такова възприятие, а то наистина ни дава страхотна гледна точка по отношение на върховия риск. Шотландския референдум, това е волатилността на долара, но съмненията около шоковете, за които Анна говореше са големи – ние просто не знаем. Това е олицетворението на риска, волатилността на пазарите.

Много е трудно да изготвим модел, защото просто не знаем какво ще се случи след това, очакваме огромна несигурност. Ако това се случи сега в ситуация, в която пазарите и без това са изпаднали в паника, то може да тласне Великобритания към много сериозна рецесия.

Ако се случи в ситуация, където пазарите са спокойни, ефектът ще е доста по-малък. Но несигурността е първото нещо, което ще се случи – то ще бъде негативно. А второто е сделката, която Великобритания може би ще договори със сигурност е по-лоша от тази, която има в момента. Така че в дългосрочен план ще има повече негативни ефекти върху тенденцията за растеж на страната.

 

Последни новини
Още от Акценти