Колко здрави са днешните банки?

Маниш Синг, директор Инвестиции на Crossbridge Capital коментира здравето на банките в Европа и САЩ пред Гай Джонсън от Bloomberg

Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Банките имаха ужасно начало на годината, те са най-зле представящият се сектор, цената към стойността на капитала е спаднала чак до тук – около половин процент. Може би ще се повиши за в бъдеще, но къде е стойността, има ли я изобщо при тези институции?

Разбира се, никой не казва, че банките не са евтини, всеки може да погледне графиките и да разбере това. Докато не видим устойчив растеж на БВП, банките ще имат сериозни проблеми. И това е реалността. Трябва да намалите инвестициите си в банките или да инвестирате в банки като UBS, които имат голям бизнес за управление на богатството, въпреки че те имаха отлив на активи, както разбрахме от последното тримесечие. Но това са местата, на които бихте искали да бъдете. Европейските банки са недолюбвани, няма спор в това и освен ако не видим устойчив растеж на БВП, няма причина да инвестирате в тях, това е моето мнение. Ако искате да са банки, по-добре да са американските.

Има ли принудителни продажби на пазара сред тези институции, защото се говори много за суверенните фондове.

Вярно е, мисля, че през уикенда четох, че суверенните фондове са придобили големи дялове в европейски банки и те са тези, които продават, за да наберат пари в брой, всички знаем защо – заради събитията в Близкия Изток и ситуацията на пазара на петрол. Мисля, че това също държи цените ниски, но в крайна сметка, ако говорим за банки, говорим и за икономически растеж, а в Европа не виждаме признаци за голям растеж. В същото време, продължаваме да имаме висока разходна база – нещо, което трябва да имаме предвид. Както и вие споменахте, техни представители обсъждат трябва ли банките да са на всеки пазар, или да излязат оттам?

Ако тези неща не се случат и това не увеличи възвръщаемостта, те ще продължат да бъдат недолюбвани.

Значи казвате да стоим далече от банките в момента, така ли? Нека оставим това настрана и погледнем и аспектите. Има принудителни продажби, които продават на много занижени цени, графиката с цената към стойността на капитала ни показва всичко, което трябва да знаем.

Ако разделите някои от тези институции, по-късно ще говорим с анализатора от Barclays Санфорд Бърнстийн, има ли повече стойност, има ли стойност при прекратяване при някои от тези институции? Ако разделите инвестиционното банкиране, от банкирането на дребно от някои от другите услуги на банките, по-високо или по-ниско трябва да бъде стойността от нивата, на които сме в момента?

Ако приемем, че това е стъпка назад в глобализацията, както някои хора на пазара смятат, това значи ли, че трябва да участвате на всеки пазар, може би не трябва. Добре е да се придържате към силните страни на пазара и да продадете активите, които не са част от основния ви пазар. Така че има стойност в това и то е нещо в което банките ще трябва да се вгледат.

Нека поговорим малко за търговията - за късите и дългите позиции. Щатските банки бяха много сериозно засегнати, все пак не толкова, колкото европейските от началото на годината, но ако погледнете фундаментите за банките в САЩ и икономиката, сливанията и придобиванията, има много позитиви. Прекалено много ли пострадаха банките в Съединените щати, трябва ли непременно да гледаме на тях като на две отделни части?

Да, определено, американските банки определено са разпродадени и можем да направим едно обобщение на ситуацията в Европа и САЩ през последните 5-7 години. Ако имате икономика с висока безработица, както беше в САЩ преди няколко години и както е в Европа сега, и ако икономиката расте много бавно за много дълъг период от време, както и се случва, цените и заплатите ще започнат да спадат. И точно това става в момента поради това инфлационен натиск – има и по-малък натиск върху заплатите и точно това се случва в Европа и САЩ.

Ако сравня двата пазара, чувствам, че на американския все още има малко забавяне и тези напрежения няма да се натрупат, но има много забавяне на европейския пазар, само като погледнете нивото на безработицата. Така че бих казал, че американските банки ще се представят по-добре много по-скоро отколкото тези в Европа.

 

Последни новини
Още от Акценти