Проблемите на европейските банки

Съоснователят на Macro Strategy Джеймс Фъргюсън коментира пред Гай Джонсън от Bloomberg трудностите, които европейските банки изпитват

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има ли причина да купуваме банкови акции, както казахме, те са разбити и изглеждат ужасно и както и Ник каза, 2016 изглежда злочеста за тях.

Отговорът е, че зависи къде се намират тези банки.

Нека поговорим за европейските банки

Проблемът при тях е, че избраха, подобно на Япония, доброволно или не бавно разрешаване на кризата си. Някои от коментаторите казват: господи, откъде дойде това, откъде идва тези лоши новини, ситуацията е по-лоша от 2008, всъщност е същата като през 2008. Това,което банките трябва да направят, когато не разполагат с достатъчно капитал, за да покрият незабавно загубите си, е да разтеглят процеса във времето. А това, което се случи през миналата година беше, че те намалиха до нула марж за финансиране на едро за първи път. И сега банките в Европа не могат да изпаднат в ликвидна криза, защото намалиха зависимостта си от финансирането на едро и сега могат да признават загубите от кредитите много по-точно. Така загубите изглеждат по-големи, но всъщност всичко датира от 2008.

Трябва ли Джон Крайън да набере капитал, за сега той издържа на изкушението, но това не е ли логично в случая – направете го, защото както казахме, това е дълъг процес.

Ако можете да наберете капитал... Проблемът с набирането на капитал е, че е почти невъзможно да го направиш, когато ти трябва. Традиционният начин за това е чрез задържане на печалбите. Ако искате да разберете състоянието на банките, трябва да погледнете печалбите преди заделянето на средства за погасяване кредити, които в общия случай изгледат доста по-добре.

Но това, което банките трябва да направят е да използват или задържат по-голямата част от тези печалби, за да покрият загубите.

Да, но така ще пропуснат възможности. Най-общо казано, тръгнали сме към съюзи на капиталовите пазари, а Европа иска да разчита по-малко на банки и да разчита повече на тях за финансиране. Ако погледнете и търговския баланс на Deutsche Bank, той спадна много. Те имат служители по риска, които обикалят през всички и им казват не можеш да правиш това, или това, поради което те пропускат възможността да спечелят пари.

Така е, част от това се дължи на банките, които искат да намалят риска си, хората говорят за намаляване на задлъжнялостта, но всъщност става дума за риска. Колкото по-рискови са активите, толкова по-големи са и печалбите ти, затова и виждаме свиване на маржовете на този фронт. Но регулаторите, както и вие казахте се намесват и се уверяват, че банките обезпечават всяка своя дейност, с достатъчно капитал, което кара някои техни сделки да изглеждат изключително скъпи.

Могат ли да се справят в сроковете, за които говорят? Ще успее ли Тиджан да преструктурира Credit Suisse, може ли Крайън да се справи с Deutsche Bank в срокове, които инвеститорите биха позволили?

В исторически план, времето, необходимо за това е 5-6 години. Европа върви бавно. Така че можете да оправите това в сроковете, за които се говори, но трябва да сме готови да почакаме 3-4 години, а не 1-2.

 

Последни новини
Още от Акценти