Барби и Трансформърс под един покрив?

Ед Хамънд от Bloomberg News говори за вероятното сливане на Hasbro и Mattel

Знаем ли кой е предложил сливането?

Знаем, че те са водили разговори по инициатива на Hasbro и тези разговори са започнали някъде в края на миналата година, в края на есента. Hasbro е отправила предложение на Mattel като в този момент Hasbro беше по-голямата от двете компании. Малко по-голямата, но все пак. Днес, Mattel е малко по-голямата, основно заради повишаването на цената на акциите ѝ през последните седмици. Така че, Hasbro е започнала разговорите и оттогава те се водят с известни прекъсвания.

Hasbro е с по-ниска пазарна капитализация, доколкото разбирам. Имате ли представа как ще изглежда тази нова компания, нищо, че разговорите са в съвсем начална фаза?

Не знам. Предполагам, че ще изглежда като най-големия магазин за играчки в света! Най-голямата кутия за играчки! Днес научих какво е „брони“. Нямах представа, че такова нещо съществува! Оказа се, че това е пони за момчета.

Мисля, че това ще е най-голямата фирма за играчки в света. Другото интересно нещо е, че и двете компании искат засилят „дитгиталното“ си присъствие, да направят крачка към лицензиране на някои от дигиталните си продукти. Доколкото знам „Трансформърс“ е бранд на Mattel или беше на Hasbro... На една от двете компании. Това е пример за успешен лиценз – имаше филмова поредица, компютърни игри и т. н.

Двете компании се движат в такава посока и вероятно чрез това сливане те ще могат да развият още повече бизнеса си в тази област.

Да поговорим за позицията на Mattel, която основно се свързва с Барби, а този бранд преминава през промени. Как се справя компанията?

Справя се отлично. Наскоро говорихме за това обновяване и радостта от новия по-закръглен вид на Барби. Смятам, че производството на играчки е индустрия, в която много бързо можеш да учиш, да се адаптираш, а и те са свършили страхотна работа по вдъхването на нов живот на куклата. Барби е на пазара още преди ние да се родим. И е била променяна нееднократно. По-рано тази седмица те публикуваха главозамайващ отчет за печалбите си през изминалата година и акциите им са нагоре с 15%.

Искам да те попитам за конкуренцията при производителите на играчки. Ти ги нарече „най-голямата кутия за играчки. Но когато, след наддаване, „Замръзналото царство“ на Disney и неговите принцеси бяха спечелени от Hasbro, една компания от Роуд Айлънд, това си беше голяма новина. За такива брандове се води страхотна борба...

Да, напълно си прав. Борбата е сериозна. Става дума за брандове с огромна популярност и продаваемост, познати са по цял свят. Възможността да се възползваш от циклите, когато в една държава те са много популярни, а в друга тепърва започват да се появяват. Това ми се струва много интересно. При тези две компании рисковете са малки, не просто защото са най-големите, а защото разликата между тях и останалите е много голяма. Ако погледнете списъка на производителите, Hasbro и Mattel са най-големите. Те са играчите в тази игра и няма друг.

 

Последни новини
Още от Акценти