Neste надмина очакванията за печалби въпреки цените на петрола

Главният финансов директор на Neste Юрки Маки-Кала коментира пред Гай Джонсън от Bloomberg печалбите на Neste

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имам много лесен въпрос: използват ли хората повече автомобилите си, колкото по-ниска е цената на петрола?

Да, това е добра отправна точка за този разговор. Това, което видяхме през изминалата 2015 година беше, че с намаляването на петрола, изминатото разстояние се увеличава значително, както и този ръст на търсенето от 1,7 млн барела на ден, който видяхме от страна на обема, но и на маржа. Но това е всеизвестен факт.

Когато погледнете как сте включили в оценката си цената на петрола в плановете си, върху какво работите в тази толкова волатилна среда? Вчера видяхме колебание от 8%, как се ръководи бизнес по този начин?

Миналата година загубихме приблизително 5 милиарда евро от нашата върхова линия, но подобрихме печалбите си. Така че ние насочваме вниманието си върху нещата, които са важни за нас и от това, което можем да подобрим – при нашите клиенти, рафинерии или логистика, нещата, които зависят от нас. Опитваме се да се развиваме всяка година и обичаме да казваме, че това е единственият път за Neste.

Мислите ли, че трябва да работите по-здраво, това е въпросът ми. Ясно е, че вече сте направили много, за да намалите разходите си, по средата на сезона на отчетите. Мислите ли, че оттук нататък това ще бъде по-трудно?

Мисля, че в тази волатилна среда всеки ден трябва да се работи здраво, Миналата година отчетохме рекордни печалби, но оставаме скромни и гледаме напред месец за месец и четиримесечие за четиримесечие и търсим какво да подобрим. Винаги можеш да намериш начин да подобриш представянето си и това е начина по който се опитваме да работим.

Ако погледнете как купувате петрола, как това ще се промени от събития, като връщането на Иран на пазара? Колко сериозно влияние оказват подобни неща в начина по който управлявате товарите?

Ситуацията с Иран и Ирак е важна за нас, защото купуваме около 65% от суровия си петрол от Русия. В момента те са подложени на натиск, защото иранският петрол е със същото качество и според нас е положително, че имаме повече възможни източници, особено с това качество, което за нас е много важно.

Един последен въпрос за още нещо, което не можете да контролирате – какво ще се случи с валутните обменни курсове. Очакванията са, че Фед ще задържи лихвите и доларът ще остане силен, ако това не се окаже вярно, какво ще правите през тази година?

Миналата година беше много добра за нас, отбелязахме печалби от близо 170 млн долара заради по-силния щатски долар. Според нас той ще остане на тези си нива и не очакваме големи промени в печалбите си през тази година заради курса на долара срещу еврото.

Последни новини
Още от Акценти