Капиталовите пазари са в епицентъра на проблемите за пазара

Юън Камерън Уот от инвестиционния институт Blackrock коментира в студиото на Bloomberg капиталовите пазари

Photographer: Michele Limina/Bloomberg Photographer: Michele Limina/Bloomberg

Тази сутрин акциите на Credit Suisse бяха на най-ниското си ниво от 1992, те спаднаха с още 8,9% и това е водещата новина на 2016. Забравете за енергийните, минодобивните компании и петрола. Въпреки, че са много важни, банките пострадаха най-много в Европа и искам да чуя вашето мнение по въпроса.

Първо, не става въпрос за всички банкови акции, Джон. Вдигането на дивидентите от шведската SEB. SEB няма особено голямо присъствие на капиталовите пазари.

В епицентъра на проблемите е активността на капиталовите пазари, където ако искате да участвате, трябва да направите много голям залог, ако не – можете да се откажете. Аз работех за компания за управление на активи, която беше част от инвестиционна банка, а сега сме в бизнеса с инвестиционни посредници и мога да ви кажа кое предпочитам.

Мисля, че можем да бъдем изключително съпричастни към предизвикателствата, пред които е изправен гигантът и Джон Крайън. Най-важният въпрос е искате ли да бъдете част от инвестиционното банкиране, да или не, а вторият въпрос е искате ли да сте там, ако обемите и стойностите спаднат с още 25% или как искате да участвате. Това са два много трудни въпроси.

Можем ли да говорим за трето ниво, в което Европа се нуждае от тези банки, защото преминаваме към свят, който не разчита чак толкова на банките и това е нещо, което Марио Драги отчаяно иска да види, но в същото време, има банки, които се отдалечават от основните неща, от които Европа ще има нужда за в бъдеще.

Как регулаторите поставиха банките в позицията в която са, и мисля, че това е основателен въпрос, и как Европа ще намали зависимостта си от straightforward banking channel и ще започне да разчита повече на капиталовите пазари?

Втората част от въпроса е доста по-лесна. Дали Европа ще се ориентира повече към капиталовите пазари – абсолютно да, затова има съюзи на капиталовите пазари и останалото, което правим са правилното нещо. Дали регулаторите се включват след края на събитията играта и гледат назад или напред, не мисля, че това е уместен въпрос. Причината поради която не мисля, че е уместен въпрос в края на краищата тази решителност се движи от нивата на пазара и обемите.

Вижте, след 5-10 години, когато аз ще съм пенсиониран, а вие още ще седите на това място.

Благодаря ви.

Deutsche Bank ...хората те обичат.

Не го намесвай.

Deutsche Bank ще бъде там, Credit Suisse ще бъде там, UBS ще бъде там и все още ще предлагат услуги на клиентите си. Трябва да спрем да се притесняваме за заглавията на деня, а какво ще бъде дългосрочното бъдеще на институцията и организацията.

Но причината, заради която ви попитах това, защото исках да задам последващ въпрос – водим грешната война. Регулираме банките, трябва да възстановим растежа и се питаме дали този силен натиск върху съюзите на капиталовите пазари да влеят кредитите в системата е войната, която трябва да водим...

Съгласен съм с това, съгласен съм, че съюзите на капиталовите пазари, въпреки безспорните си недостатъци са голяма стъпка в правилната посока, от гледна точка на Европа. Безспорно е така. 

 

Последни новини
Още от Акценти