Предстои ли вот за оставане в ЕС през юни за Великобритания?

Ричард Рийд, съосновател на Innocent Drinks коментира вота за оставане на Великобритания в ЕС в студиото на Bloomberg пред Франсин Лакуа и Робърт Хътън

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вчера беше много важен ден, имаме тази чернова, която стои пред вас, обичам, когато журналистите имат чернови. Първо, до колко разбираема е тя, защото вчера прегледах заглавията и не съм сигурна какво беше договорено и каква е основата за предоговорка.

Не мисля, че това не би развалило класациите за бестселъри. Това е международен договор. Докато го преглеждах вчера сутринта ми се искаше да съм международен адвокат, да знам какво ще има на празните места и да спечеля много пари от това. Заглавията... всичко зависи от това как е формулирано. Дейвид Камерън обеща да получи много неща, но това не се случи.

Миналата година по време на обиколката си той каза, че няма да плащаме детски придобивки за деца от чужбина. Ако например сте мигрант и работите тук, но оставяте детето си в къщи, не трябва да получавате придобивки според консерваторите. Но ние ще плащаме тези придобивки, ще бъде индексирано в 28 държави и това само по себе си ще създаде кошмар за правителството.

Той каза, че иска завинаги да спре придобивките за работещи за първите 4 години. Това е частична промяна и той се нуждае от позволението на ЕС и Брюксел, за да го приложи.

Така че той всъщност не успя да получи нещата, което искаше. Има ли значение това – вероятно не. Повечето хора няма да проследят в детайли процеса.

Той се завърна у дома, нали? Видяхме заглавията във вестниците и точно за това исках да ви попитам, Ричард. Камерън каза, аз получих това, което исках, това е само основата на предоговорката, трябва да останем в ЕС. Но все пак имаме дата за референдума, нали?

Не, няма. Но все още мислим, че ще бъде през юни. Миналата седмица бях в това студио и казах, че мислим, че ще е през юни, а сега съм сигурен, че ще бъде тогава. Правителството не прави нищо, за да промени това. Ако датата не бъде през юни, това наистина ще бъде изненада.

Ричард, вие сте твърдо убеден, че трябва да останем в ЕС. Но на всяка цена ли трябва да бъде, независимо какво бъде предоговорено? Казвам ние, но всъщност съм италианка.

Моята позиция е ясна – дори да не успеем да предоговорим нищо, е, че за нас ще бъде много по-добре да бъдем в ЕС, отколкото извън него. Ако излезем от ЕС, работещите ще намалеят, а цените ще се увеличат, а това няма да е добре за никого. Тези реформи, които изглежда Камерън е постигнал са материална победа. Те ни дават по-сериозни възможности да блокираме придобивките, законодателството, да блокираме сближаването на съюза и дори хората, които не харесваме. Това са всички неща, които поддръжниците на Brexit искаха. Няма никакъв смисъл и логика да излезем от ЕС.

Ричард, кой виждате като най-големият си съперник в това, защото няма реална кампания.

... има много кампании!

Добре, но няма изявен лидер, който да поканим и с когото да дискутираме.

Много е трудно за хората отвън да дискутират това, защото няма логика, нито факти или причини, които да изложат, за да обяснят това излизане. Това идва единствено от позицията на лични предпочитания. Всеки има право на глас и всеки глас трябва да бъде уважаван, но ако погледнем ясно на нещата. Каква е ситуацията в света и къде е най-добрата позиция за нас и то е в Европа. Това ни дава по-голяма сила, по-голямо влияние и по-добри икономически възможности. Нашето излизане би било изключително пагубно за тази блестяща нация.

Но Ричард, те казват...

...не трябва да ги слушаме...

...но те казват, че регулациите от Брюксел са твърде сериозни и че те определят правилата и че това е съюз, който фундаментално не работи.

Разбира се, най-точният отговор е, че тези регулации ще съществуват независимо дали сме част от тях или не. Ако искаме да търгуваме със зоната на свободната търговия, което ние искаме, защото това е най-големият пазар на света, ще трябва да се съобразяваме с тези регулации. Това е едно от условията на търговията, от която се нуждаем, тя е най-големият ни съюзник.

Ползите от това да сме в ЕС, спрямо това да не сме са, че ще сме част от тези, които решават какви ще бъдат тези регулации. Така че не искам да излизам от ЕС и да ставам заложник на тези регулации, искам да съм вътре и да помогна за определянето им. Като бизнесмен трябва да разберем до какво води улеснява бизнеса към Европа – едни правила за 27 държави и това е изключително печелившо за бизнеси базирани във Великобритания ,които търгуват в Европа.

Преди търгувахме със 17 държави, 16 от които в ЕС. За едната страна, която не беше част от съюза, лепяхме стикер на всяка продадена бутилка. Това е лудост и просто е пречка за бизнеса. Нещото, от което се нуждаят бизнесите е безпроблемен достъп до най-големия пазар. Това е ситуацията в момента, нека не я разваляме. 

 

Последни новини
Още от Акценти