Япония влезе в елитния клуб на износителите на черен хайвер

Репортаж от Синдни на Пол Алън, Bloomberg

Запознайте се с най-новия световен доставчик на черен хайвер.

Тези есетри живеят в сладка планинска вода при постоянна температура от 17 градуса в рибарници в префектура Миядзаки в Япония. Те са продукт на един продължителен експеримент в областта на аквакултурите.

Есетрите са получени от Съветския съюз през 1983 година. Изпратени са от един държавен изследователски институт и така започва проучването за отглеждане на есетри в Миядзаки.

Японските фермери нямат никакъв опит в онези далечни години и днес си признават, че не са имали представа какво точно правят. Така че, те се придържали към това, което им било известно.

Те не знаят как се произвежда черен хайвер в другите страни и започват с отстраняване всички замърсявания, защото решават, че така е редно. Това, обаче се оказва особено специфична процедура в Япония.

Тридесет години по-късно, упоритият труд започва да се отплаща.

От едва 15 килограма хайвер през 2013, днес есетровите ферми произвежда до 300 килограма всяка година. Разбира се, всичко приключва доста злополучно за рибата, заради това, че черното злато се намира в корема ѝ. Едно бурканче от 100 грама се продава на дребно за над 100 долара.

Подготовката за продажба отнема много време и е доста трудоемка, а и немалко политически ходове са вложени в японското производство на черен хайвер. Япония трябва да приеме Вашнгтонската конвенция, която ограничава улова на есетра, за да може да се присъедини към елитния клуб на износителите на черен хайвер.

 

Последни новини
Още от Акценти