Задълбочен преглед на автомобилната индустрия в САЩ

Дарън Ричман от GSO Capital Partners и управляващия директор на Blackstone Джейсън Ню коментират автомобилната индустрия на САЩ

Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Колко внимателно се вглеждате в отчетите на всяка една компания, защото изглежда, че се връщаме към фундаментите. През последните години не беше така. Това ли е точният момент да бъдете на вашето място, защото задълбочените прегледи са ваша специалност.

Винаги гледаме фундаментите при всяка компания, в която инвестираме опитваме се да гледаме отдолу нагоре и макро показателите, а не отгоре надолу и да се вглеждаме в специфичните бизнеси. Отделяме голямо внимание на компаниите и техните капиталови структури. Що се отнася до автомобилните компании, виждането на пазара е, че сезонно-изгладената годишна лихва е достигнала върха си и предстои да видим с колко ще спадне.

Но дори когато се повишаваше, никой не я харесваше. Разгледах представянето на Ford през последните 5 години и общата им възвръщаемост беше надолу с 18%, докато печалбите им се сриват.

Мисля, че всички очакват продажбите на автомобили да започнат да спадат, но това просто не се случва. Производителите на автомобили се оказват доста устойчиви. Сезонно-изгладената годишна лихва беше много подценена след като излезе от рецесията и част от това вече се отразява на цифрите и след време ще достигне връхната си точка.

Трябва да погледнем и качеството на автомобилните продажби, отново виждаме, че голяма част от тях отиват при компаниите за коли под наем. Това се дължи на качеството...

това не звучи добре...

чакайте, не разбирам, ще повторите ли?

...те отиват във флотата. Тези коли се купуват за флотата на AVIS и Hertz, а не от потребителите.

Преди световната финансовата криза автопроизводителите произвеждаха колкото могат и продаваха много от колите си с ниски маржове на флотите на компаниите за наем. Те намалиха това и промениха поведението си, но според вас може би губят част от разсъдъка си?

Проблемът на компаниите за коли под наем, ще бъде, че ако тези остатъчни стойности спаднат би означавало лоши новини за тях. Толкова голяма част от печалбите им...

Когато говорите за коли под наем се сещам за Карл Айкан и защо той толкова харесва Lyft и огромните инвестиции в компании като Uber. Дан Лоуб каза, че през тази година инвеститорите няма повече да гонят сделки и частните инвестиции. Те се страхуваха от пропуснати ползи, а сега преминахме към това, което той нарича страхът да бъдеш удавен. Това ще бъде годината, в която ще видим все повече фалирали надценени компании, съгласен ли сте?

Не сме експерти в тази област, но...

Но във вашия свят има разлика между частното и публичното инвестиране. И сега се появяват все повече въпроси за това в кое има повече смисъл.

Мисля, че отново има повече стойност на публичните пазари и мисля, че надценените компании се появиха заради хора, които търсеха растеж, и се опитваха да си осигурят растеж чрез тези подривни канали, които все още не са доказани бизнес модели. Никой не знае кои от тях ще спечелят и кои от тях ще загубят. В момента можем да намерим истинска стойност на публичните пазари, с реални компании, които се развиват с истински печалби.

 

Последни новини
Още от Акценти