Спад с 91% на печалбите на BP

Стивън Маклоу-Смит, главен стратег по европейските акции в JP Morgan коментира с Манъс Крани и Хавиер Блас от Bloomberg резултатите от 4-тото тримесечие на BP

 Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Това е първата от големите компании, ако можем все още да наречем ВР така по отношение на отчета. Както и Джон каза по-рано, сравненията са много много лоши, но дори като вземем това предвид, това са изключително лоши цифри.

Да, това са ужасни цифри за пазара, очакваме след преизчисление без да се взимат предвид всички отписвания 800 млн долара, а ВР спечелиха по-малко от 200 млн. Това, което е много притеснително е, че през последната година ВР и другите големи петролни компании разчитаха на рафиниране и търговия, за да компенсират загубите, които понесоха от проучването и добива на петрол. През четвъртото тримесечие, тази помощ/подкрепа изчезна или беше много по-слаба от колкото беше в миналото.

Рафинирането и търговията донесоха около 1 млрд печалби, което е наполовина от предходното тримесечие. Това наистина е големият проблем с данните на ВР. Техните търговци разчетоха погрешно пазара и рафинериите не успяха да спечелят толкова, колкото спечелиха през останалите тримесечия.

А прогнозите за маржовете на компанията за следващото тримесечие, това, в което се намираме не са много по-добри. Ако вземем всички тези фактори, имаме компания, като останалите големи нефтени производители, която поддържа дивидентите си, нетният им дълг се увеличава заради това, а играчите на пазара се насочват към суаповете за кредитно неизпълнение, не към акциите. Вярвате или не, от началото на годината те са нагоре с 3,6%. Чудя се дали въпросът с дивидентите ще бъде на дневен ред за г-н Дъдли. Може ли да продължи да дава тези дивиденти?

Мисля, че доларът ще каже да, ще продължим като се надяваме, че пазарът ще се подобри и ще продължим да увеличаваме дълга си за момента. Ако погледнете колко се е увеличило съотношението на дълга на ВР – преди 1 година, то беше 16,5%, а сега е 21%. В резултат на ниските цени на петрола, задлъжнялостта на ВР се е увеличила с 5% през последната година.

И да, прогнозата на компанията за първото тримесечие също не изглежда добре – по-ниски маржове при рафинирането и поне в краткосрочен план ВР не очакват увеличение на цените на петрола.

Изявлението беше негативно, а прогнозата казва: Не виждаме светлина в края на тунела.

Стивън, ако това е ситуацията, трябва ли да се притеснявате, особено ако сте нов инвеститор, и искате да подобрите баланса, да продължите напред. Но все пак, ако няма светлина в края на тунела, трябва да се притеснявате за дивидентите, за това дали ще ви се плати.

Големият въпрос през последната година беше натискът върху приходите в цялото енергийно и суровинно пространство. В миналото те изплащаха доста големи дивиденти и в момента са под сериозен натиск. А това кара хората да предположат, че сега ръстът на дивидентите не е абсолютно сигурен във Великобритания.

Добре, какво правите, как ще продължите напред, ако ви трябват приходи, ще продадете ли тези акции сега, можехте ли да вземете решението по-рано?

Има други сфери на пазара, които носят сериозни дивиденти. Като изключим енергийния и суровинния сектор, където е целият натиск през последната година и половина, ще видите движение във всичко, което е изложено на вътрешната икономика. PMI индексът при услугите изглежда добре – около 54, 55 в цяла Европа. Производственият PMI индекс е много по-близо до 50 и хората отчитат това като сериозен проблем. Но производството е само 15-20% от икономиката, останалото са услугите. Така че при нашите фондове за дивиденти сме изложени много повече на вътрешното производство, от колкото на световното производство и суровините.

 

Последни новини
Още от Акценти