Toyota обмисля изцяло да придобие Daihatsu

Сделката би струвала на Toyota 3 млрд. USD

Добре, Крег – Toyota Ichiban е тема номер едно. Как тази сделка ще помогне на Toyota ?

Точно така. Вчера имахме много новини, денят беше активен за Toyota. Така можем да обобщим двете основни събития. Toyota потвърди, че обмисля да направи Daihatsu изцяло нейна собственост. В момента, тази компания е филиал, който е 51% собственост на компанията. Daihatsu допринася за общия брой на продажбите на Toyota по света, за които вчера разбрахме, че са единствените над 10 млн. при автомобилните производители. отстъпва, особено в края на миналата година, благодарение на скандала с емисиите.

Наистина, Daihatsu имат някои сериозни страни. Те са основен фактор при мини автомобилите тук в Япония. Те са голям играч на пазара в Малайзия и в Индонезия. Но имат и някои оперативни проблеми и проблеми в момента, включително в Индонезия, където имаме нововъзникващи пазари, но те се очаква да растат с големи крачки.

Затова, идеята е, като се придобие изцяло Daihatsu, може би те ще могат да подобрят изпълнението и ще могат да подобрят продажбите и ще запазят предимството си пред Volkswagen и останалите компании от индустрията.

Но колко ще струва на Toyota да купи изцяло Daihatsu?

Вчера имахме огромен скок на Daihatsu – най-големият дневен скок от 1999 г. Но дори и след това увеличение, компанията се търгува приблизително на нивото от август. Затова, при това придобиване, оставащите 49%, при нивото от затварянето вчера, биха стрували на Toyota около $3 млрд., което всъщност са дребни пари за трезорите на Toyota.

Репортажът от вчера, публикуван от вестник Nikkei предположи, че Toyota може да използва от собствения си капитал, за да извърши придобиването на оставащите 49%, но определено Toyota има средствата да може да изпълни тази сделка. 

 

Последни новини
Още от Акценти