Как най-големият производител на дронове планира да остане пред конкуренцията

Очаква се обемът на индустрията да нарасне драстично

Дрон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Дрон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Да накараш малка машина да полети вече не е само хоби на отдадени учени. През последните 5 години компании като DJI и други направиха дроновете по-достъпни и по-лесни за управление. А подобряващата им се способност да снимат задоволява глада на света за снимки и видеоклипове.

DJI се превърна в най-голямата компания за производство на дронове в света, като се възползва от възможността да интегрира камери в продуктите си и да направи възможни най-невероятните снимки.

Като една от първите компании, започнали продажба на дронове, DJI се радва на лъвския пай от продажбите. Основните конкуренти в лицето на Parrot и 3D Robotics остават далеч назад. Приходите на компанията достигат 130 милиона през 2013 г., а през 2015 г. тя се цели в достигането на 1 милиард. Има и възможности за растеж. От Goldman Sachs казват, че прогнозират обемът на пазара на дронове да нарасне над 3 пъти до почти 5 милиарда долара до 2017 г. Анализаторите обаче отбелязват, че DJI трябва да навлезе по-сериозно в производството на индустриални продукти като дронове, които се използват в селското стопанство, за да остане пред конкуренцията.

„Ако хората имат дрон, ще имат ли нужда от нов през следващата година, или през по-следващата, както при телефоните и други видове технологии? Трябва да се навлезе на нови пазари възможно най-скоро. И това наистина се случва. Растежът, който компанията отбеляза през последните години, когато продажбите ѝ се утрояваха всяка година, ще е много трудно постижим с многото нови, висококачествени платформи, които се появяват“, предупреждава анализатор.

„Започнахме с летателните апарати, но технологията ни разчита и на стабилизация и системи за управление на полета. Продукти като Osmo са по-различни от това, което обикновено правим. На практика използваме технологията, която вече сме развили, в нова категория и използваме камери, които могат да снимат от нивото на повърхността“, разкрива представител на DJI.

Дроновете представляват малка по обем индустрия, която се разви толкова бързо, че регулаторните органи по света изостават. Поставянето на ясни правила е ключово за растежа на сектора. Много от компаниите, които се интересуват от дроновете, са готови да инвестират и да отделят време за това само ако знаят, че продуктът, който разработят, ще премине регулаторните мерки.

САЩ представлява най-големият пазар за DJI и Федералната авиaционна агенция на САЩ планира да обяви финалните регулации за малките дронове през първата половина на 2016 г. Според анализаторите това ще стимулира иновациите, благодарение на което тези летателни апарати ще навлязат в съвсем ново измерение.

 

Последни новини
Още от Акценти