Британският PMI изненада положително

Очертава се добро тримесечие за промишлеността на Острова

Фабрика за облекло в Глостър. снимкаМ Chris Ratcliffe/Bloomberg Фабрика за облекло в Глостър. снимкаМ Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският измерител за промишленото производство, падна с повече от прогнозите на икономистите през ноември, сигнализирайки солиден ръст след като достигна 16-месечен връх през октомври.
Индексът PMI, изчисляван от Markit Economics, спадна до 52.7 от 55.2, под оценката за 53.6 в изследването на Bloomberg. Стойности над 50 пункта при този тип индекси показват експанзия.

Markit коментира, че индустрията "запазва своя положителен старт" през четвъртото тримесечие. Търсенето продължава да расте и новите поръчки за износ се увеличиха с най-бърз темп от повече от година.
Изследването, което показва подобрени поръчки от страни като САЩ, Германия, Китай и Япония, може да помогне за смекчаване на тревогите на Bank of England за рисковете пред британската икономика от охлаждането на световната икономика. Управителят на банката Марк Карни каза, че рисковете от развиващите се пазари остават заплаха, макар че вътрешното търсене е силно.

"Британското производство се връща към експанзия, като започва да възстановява загубите от третото тримесечие", казва Роб Добсън, икономист в Markit в Лондон. 
Ценовият натиск остава слаб. Налице е значително понижение на средните производствени разходи, благодарение на ниските цени на суровините. Продажните цени падат за трети месец и при най-бърз темп за шест години.

Индексът за активността в услугите на Markit ще бъде публикуван в четвъртък. Прогнозите са, че ще нарасне от 54.9 през октомври на 55 през ноември.

Последни новини
Още от Новини