Банкерите в Брюксел работят от вкъщи

Търсенето на Абдеслам продължава

Белгийски полицаи стоят на площад Grand Plance в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Белгийски полицаи стоят на площад Grand Plance в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Финансовите компании в Брюксел инструктираха служителите си да работят от вкъщи. Страховете от терористична атака накараха бизнеса в белгийската столица да замръзне

Белгийската финансова индустрия дава работа на 50 хиляди души, основно в Брюксел, където магазини, училища и метро бяха затворени в понеделник за трети пореден ден. 

„Няма абсолютно никакъв ефект върху дейностите на фондовата борса, но решихме да разрешим работата от вкъщи“, каза Паскал Брабант, говорител за европейската фондова борса Euronext Brussels, по телефона за Bloomberg. 

Основният белгийски борсов индекс Bel20 Index отбеляза спад от 0,2% до 16:07 ч. местно време. 

Само около 50% от двадесет и петимата служители на Euronext работиха от офисите на борсата в центъра на Брюксел в понеделник.

Застрахователната компания Ageas SA, чиито офиси са в същата сграда, също позволи на служителите си да работят от вкъщи. Банката KBC затвори централата си и нареди на служителите да работят от вкъщи или от местен офис. 

„Надявам се, че утре ще се върнем в офиса, ще оценим ситуацията, не се страхувам“, каза Пиет Ламенс, директор за пазарните проучвания в KBC. 

В Брюксел беше обявено най-високо ниво на тревога на 21 ноември заради опасността от терористични актове. Полицията е арестувала над 20 души, но все още не може да открие родения в Белгия Салах Абдеслам, за когото се смята, че е участвал в атентатите в Париж. 

„Няма никакъв хаос. Просто Брюксел е много тих докато полицията търси терорист, който още е на свобода“, каза директорът на инвестиционния мениджмънт в KBC Asset Management Дирк Тилс. 

От Дейвид Де Йонг, Джулиа-Амбра Верлайн, Анчале Уорачате Bloomberg

 

Последни новини
Още от Акценти