Етичната комисия на ФИФА предложи санкции срещу Блатер и Платини

Двамата са временно отстранени от футбола

Сеп Блатер. Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News Сеп Блатер. Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News

Комисията по етика на ФИФА, която води разследване по обвинения в корупция срещу бившия шеф на Международната футболна федерация Сеп Блатер и президента на УЕФА Мишел Платини предлага санкции срещу двамата. 

„Следствената палата на независимата Комисия по етика предаде финалните си доклади, които включват предложения за санкции срещу Сеп Блатер и Мишел Платини“, се казва в съобщение на органа от 21 ноември. 

Докладите ще бъдат прегладани от още един орган в Комисията по етика, който ще вземе крайното решение за евентуалните санкции. Те могат да включват предупреждение, глоба или изхвърляне от спорта, каза говорителят на следствената палата към Комисята Андреас Бантел. Той каза, че се надява до 5 януари да е взето решение. Тогава изтича 90-дневният срок, за който двамата бяха отстранени от футбола. 

Блатер, който беше начело на ФИФА почти 2 десетилетия и президентът на УЕФА Мишел Платини бяха отстранени от футбола през октомври. Тогава швейцарската прокуратура започна разследване за плащане, което Блатер е направил към Платини в размер на 2 милиона долара. Разследването на практика прекрати 17-годишното президентство на Блатер и попари шансовете на Платини за президент на ФИФА. Французинът беше считан за един от основните фаворити за оглавяването на Международната футболна федерация след изборите, които ще се проведат на 26 февруари 2016 г. 

От Джефри Воели Bloomberg

Последни новини
Още от Акценти