Оланд обвини Ислямска държава

Френският президент обяви, че атаките са планирани отвън

Франсоа Оланд. снимка: Christophe Morin/Bloomberg Франсоа Оланд. снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Почти едновременните атаки на терористи, които убиха най-малко 127 души в Париж и раниха над 180, са военен акт, проведен от Ислямска държава, заяви френският президент Франсоа Оланд.

Той каза, че атаките, проведени от осем въоръжени мъже и камикадзета, са организирани и планирани отвън подкрепа отвътре.

Оланд обяви три дни национален траур. Франция е в траур, но не е сломена и ще удържи победа над варварството, каза президентът. По-рано той въведе извънредно положение във Франция. Военните ще патрулират през следващите дни. В понеделник двете камари на френския парламент ще се съберат на извънредно заседание.

Френският външен министър Лоран Фабиюс, който е във Виена, призова за координирани международни действия срещу "Ислямска държава". Във Виена днес се срещат дипломати, за да обсъждат бъдещето на Сирия и решаването на конфликта.

Лидерът на опозицията Никола Саркози призова за единство. Ще подкрепим всички действия в посока драстично засилване на мерките за сигурност, заяви той, цитиран от "Монд".

Гледайте извънредното студио на телевизия Bulgaria ON AIR за атентатите в Париж в събота 14 ноември 18:00-19:30, водено от Веселин Дремджиев и Милена Милотинова.

На 15 ноември 2015 от 11:00 по телевизия Bulgaria ON AIR очаквайте извънредно издание на предаването„Видимо и невидимо“, посветено на последните терористични актове.

 

Очаквайте подробности.

Последни новини
Още от Новини