Ръст на печалбата на Societe Generale

Потребителското банкиране вдига печалбите за третото тримесечие. За да ускори дигитализацията, банката ще закрие клоновете си с 20%

SocGen. снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg News SocGen. снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg News

Societe Generale SA съобщи за 28% ръст на печалбата за третото тримесечие заради подобрени резултати в потребителското банкиране. Те действаха в противовес на спада на приходите от търговия, заради който банката ще закрива клонове. В резултат акциите литнаха нагоре.

Нетният доход на втората най-голяма френска банка се повиши до 1.13 млрд. евро, спрямо 882 млн година по-рано, каза тя в четвъртък. Това е повече от 840 милионната средна прогноза на шестимата анализатори, интервюирани от Bloomberg.

В същото време резходите по лошите кредити спаднаха. Фирмата разкри сериозни намерения за разрастването на своето мобилно и онлайн банкиране във Франция, като инвестира 1.5 млрд. евро в дигитални услуги в следващите 5 години и съкращавайки броя на клоновете с една пета.

Societe Generale е в процес на преговори със синдикати, тъй като планира съкращения в банкирането си на дребно „в хиляди”, каза зам.-изпълнителният директор Северин Кабанес в интервю на Bloomberg. Той съобщи за повече уволнения в своето корпоративно и инвестиционно банкиране от тези, предвидени в предходни планове.

Спад на търговията

Приходите във френския отдел за потребителско банкиране на банката скочи с 4.2% спрямо година по-рано, минавайки по този начин търговския отдел на BNP Paribas SА в страната, където продажбите спаднаха с 3% за тримесечието.

Компанията имаше солидни резултати „благодарение на добро търговско представяне и продължителен контрол върху разходите и риска”, каза изпълнителният директор Фредерик Одеа. „В съответствие с дигиталната революция, която се усилва в света на банкирането, решихме да побързаме и да трансформираме в дълбочина нашият модел на банкиране на дребно във Франция. ”

Докато Deutsche Bank AG, Credit Suisse AG и Barclays Plc планират дълбоки реорганизации, така че да си покриват по-високите глоби, наложени им от регулаторите, Societe Generale е предвидила допълнителни съкращения за над 850 милиона евро до 2017. 420 позиции във френското инвестиционно банкиране и бек-офиса ще бъдат закрити.

Приходите в отдела им „Глобални пазари” паднаха с 10% на 1.19 милиарда евро насред волатилността, която последва девалвацията на китайския юан. Приходите от търговията на активи спадна с 5.5% заради по-ниското търсене на структурирани продукти. Приходите от инструменти с фиксиран доход, валутите и суровините са с 23% надолу. За сравнение, BNP Paribas съобщиха за увеличение приходите от подобни сделки в размер на 6.7% за тримесечието.

Коефициентът за капиталова адекватност Tier 1 на Societe Generale се повиши до 10.5% на 30 септември. През август компанията си вдигна таргета до 11% до края на 2016.

Societe Generale цели да набере до 1.75 милиарда евро, продавайки 20-процентовия си дял в мениджъра на фондове Amundi SA, който притежава съвместно с Credit Agricole SA. Първичното предлагане на акции на Amundi започна в понеделник и приключва на 11 ноември.

Печалбата от дейности, свързани с потребителското банкиране извън Франция се вдигна с 10% до 342 милиона евро, подпомогната от „добрите представяния” в Чехия, Германия, Балканите и Африка, съобщи компанията. В Русия, един от най-големите чужди пазари, Societe Generale регистрира загуба на стойност 20 милиона евро за тримесечието, довеждайки загубата за първите 9 месеца на 2015 го 157 милиона евро.

„Ситуацията в Русия се стабилизира”, каза Кабанес в интервю. „Намалихме загубите си в Русия и отпускането ни на заеми се възобнови през третото тримесечие, което обяснява по-добрата ситуация за нас.”   

Последни новини
Още от Акценти