Германските индустриални поръчки неочаквано се понижиха

Търсенето пада с 1.7% през септември на фона на прогнози за 1 процент ръст

Инголщат, Германия, където е централата на Ауди. снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Инголщат, Германия, където е централата на Ауди. снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германските индустриални поръчки неочаквано продължиха серията от спадове и през септември. Причината е понижение в търсенето на инвестиционни стоки в еврозоната. Това разкрива растящите рискове пред най-голямата европейска икономика.

Поръчките, дори и при изгладени сезонни колебания и по съпоставими цени, паднаха с 1.7% спрямо август, когато се понижиха с 1.8%, според данни на икономическото министерство, изнесени в четвъртък. Това е третото поредно понижение, въпреки че прогнозата на проучване на Блумбърг беше за 1% растеж. Поръчките намаляха с 1% на годишна база.

Бундесбанк – германската централна банка, заяви миналия месец, че възходящата тенденция в икономическата активност на страната продължава през третото тримесечие, макар и по-слабо. Въпреки че бизнес доверието, измерено от института Ифо, е спаднало през октомври за първи път от четири месеца в резултат на отслабващата световна търговия, забавянето на Китай би трябвало да има скромен ефект върху икономиката на еврозоната, според ЕЦБ.

„Фабричните поръчки минават през тежък момент, заради слабото търсене извън еврозоната”, заяви министерството. „Домашното търсене и това в рамките на страните използващи евро продължават да растат скромно нагоре и подпомагат производството. Настроенията в индустрията остават положителни”, сподели министерството.

Според доклада, индустриалните поръчки са спаднали с 2.8 процента през третото тримесечие, спрямо предходното, според доклада. Търсенето в страната се покачи с 0.3%, а това в останалата част на еврозоната с 0.9%. Извън нея търсенето се понижи с 8.6% за периода юли-септември.

През септември поръчките за инвестиционни стоки от еврозоната паднаха с 12.8%, показвайки спад в търсенето на по-скъпи стоки. Изключвайки ги, търсенето се понижи с 0.4%.    

От Славчо Маринов

Последни новини
Още от Акценти