Чуждестранни инвеститори очакват историческите избори в Мианмар

Брад Ходсън от Bloomberg с репортаж от Мианмар - за амбициите на чуждестранните инвеститори и дългоочакваните избори

Янгон, Мианмар Янгон, Мианмар

Брад Ходсън, Bloomberg: Преди пет години Мианмар вдигна щорите, отключи вратите и каза, че е отворена за бизнес. Краят на прякото военно управление през 2010г. и вдигането на санкциите две години по-късно допуснаха външния свят заедно с инвестициите в долари.

В партньорство с местния конгломерат Yoma Strategic Holdings инвеститори откриват първата голяма западна верига ресторанти за бързо хранене. Създаването на бизнес в страна, която реално е табула раза, е свързано с уникални предизвикателства, особено, когато става дума за инфраструктура.

Но дава резултати. Използването на мобилни данни се е увеличило с темпо, конкуриращо по-развити пазари. Икономиката също процъфтява. През последните пет години средният годишен ръст на Мианмар е над 7%. Азиатската банка за развитие казва, че тази година икономиката е нараснала с 8.3% и през 2016г. данните ще бъдат подобни. Очакват се още много чуждестранни средства, но инвеститорите очакват изборите. Интересува ги колко свободни и справедливи ще бъдат, както и стабилността на правителството. И двете основни парти заявяват, че приоритет за тях ще бъдат закони за инвестиции, които ще облекчат условията за чужденците.

Въпреки драматичните промени, направени досега, инвеститорите, които наблюдават ситуацията, искат темпото да се ускори още повече.

Времето си върви, но амбициозните инвеститори и гладните мианмарски потребители нямат търпение за изборите в неделя.

Мелвин Пун, президент Yoma Strategic Holdings: Преди три години дойдоха много хора, много инвеститори, за да проучат нещата, да научат малко за страната, за историята. Потенциалът е огромен и очевиден. Трудно е да се повярва, че страната се е развивала толкова бавно през последните 50 години.

Рене Меза, президент Ooredoo Myanmar: Много често първо трябва да построим път, за да имаме достъп до определено място, когато строя сграда или поставям оптичен кабел, и това естествено се превръща в по-сложен процес.

Айе Люин, Търговска камара: Имаме нужда от лесни и прости регулации. Сегашните правила са твърде сложни.

Марк Мобиъс, президент Franklin Resource

Бихме искали пазарът да се отвори още по-бързо, най-вече капиталовият пазар. Смятаме, че има невероятни възможности, но има нужда от повече откритост и повече образование

 

Последни новини
Още от Новини