Лисабон е европейският Сан Франциско

Вижте защо португалската столица е новият технологичен хъб на Европа и дори визуално напомня американския си по-голям брат Сан Франциско

Лисабон - водещ технологичен център Лисабон - водещ технологичен център

Керълайн Хайд, Bloomberg: Сърф, кабелни трамваи и мостове като Golden Gate. Младите предприемачи живеят технологичната мечта.

Технологичните стартъпи бързо се разрастват, печелят милиони, а работните места, подкрепени от местни инвеститори, допринасят за все по-бързоразвиващата се екосистема.

Догодина, любители на технологиите от цял свят ще пристигнат в града за Web Summit 2016. Но и сега чуждестранните инвестиции се стичат към Лисабон.

Португалската столица Лисабон много прилича на Сан Франциско, а с развиващата се технологична сцена, започва и да се държи като него.

Центърът на стартъпите расте, но все още е миниатюрен в сравнение с американския си идол.

Вълната на ентусиазма е очевидна, а младите предприемачи се носят по нея.

Aндре Албукерке, Uniplaces: Нормално е всяка седмица, сутрин преди работа, да караме сърф. Страхотно е, че в Лисабон можем да си позволим един час сърф сутрин преди работа.

Работил съм в Google в Сан Франциско, а сега гледам на Лисабон като начало на нещо подобно. Средата е много благодатна и забелязвам много прилики между енергията на хората, живеещи в двата града.

Много хора от чужбина идват в Португалия – от Китай, дори от САЩ. Много нови инкубатори се появяват в центъра на Лисабон и се развиват там.

Александре Барбоса, Faber Ventures: Обикновено Лисабон се възприема като Западното крайбрежие на Европа, но очевидно все още има огромна разлика в мащаба и зрелостта на двата центъра. Въпреки това вярвам, че Лисабон може да бъде един от начините за изграждане на мост между Европа и САЩ. 

 

Последни новини
Още от Акценти