Исландия слага край на капиталовия контрол

Bloomberg с репортаж от Исландия и мерките,които страната взема за възстановяване след наложения капиталов контрол.

Исландия Исландия

Том Макензи, Bloomberg:  Нов ден в Исландия – страна, съвземаща се от капиталовия контрол, който й беше наложен, за да я спаси от финансов колапс.

В момента икономиката на страната расте. Прогнозите за 2015г. са за 4%. Процъфтяващата туристическа индустрия също помага с над един милион посетители, които се очаква да пристигнат. Рибната промишленост също е успешна, възползвайки се от по-слабата крона и силно търсене от Европа. На този фон правителството взема мерки за спиране на ограниченията с идеята да освободи икономиката и отново да отвори вратите за чуждестранни инвестиции.

Капиталовият контрол, който помогна на Исландия да стабилизира валутата си, създаде известни деформации. Исландските пенсионни фондове не инвестират в чужбина, а вкарват парите си на борсата и в недвижими имоти. Това създава значителна културна промяна за общество, където е нормално всеки да има собствен дом.

Съществуват и рискове при вдигането на капиталовия контрол. Никой не е съвсем сигурен как цялостното му премахване ще се отрази на исторически променливата крона. За исландския бизнес обаче премахването на контрола е дългоочаквано.

Повечето хора са съгласни, че капиталовия контрол трябва да бъде облекчен, но колко бързо ще стане това и с колко, може да се окаже решаващо.

Брутният вътрешен продукт на Исландия за 2013 е $15.39 милиарда; за 2014 – $17.07 милиарда

Бярни Бенедиктсон, финансов министър на Исландия: Тази година правим малки крачки – позволихме пенсионните фондове да започнат да инвестират извън икономиката, но трябва да вдигнем контрола и за вътрешната икономика и сме оптимисти, че ще успеем да предприемем тези стъпки.

Бих искал това да се случи много по-рано, но проблемът е много сложен. Става дума за активи, които надвишават брутния ни вътрешен продукт. 

Последни новини
Още от Акценти