Японската централна банка не обяви нови стимули

Bank of Japan смята, че целта за инфлация ще бъде постигната най-рано през септември 2016 и понижи прогнозата

Гуверньорът Харухико Курода. снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Гуверньорът Харухико Курода. снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Японската централна банка (Bank of Japan) запази програмата си за стимули непроменена след заседанието си в петък, съобщи Bloomberg. Централните банкери за втори път тази година увеличиха срока за постигане на целта от 2% инфлация.

Управителят Харухико Курода и екипът експерти казват в изявлението си, че понижените прогнози за инфлацията през идните две години се дължат на спада в цените на петрола.

В подновената си оценка за икономиката Bank of Japan смята, че целта за инфлацията вероятно ще бъде постигната през периода септември 2016 г. – март 2017 г. В началото на тази година банкерите очакваха това да се случи през фискалната година до март 2016 г.

На пресконференцията след заседанието Курода за пореден път повтори, че централната банка не би се поколебала да промени политиката си за стимули, ако това е необходимо. Институцията ще продължава с количествените облекчения, докато се постигне стабилна инфлация от 2%, уверява той.

Курода допълни, че постигането на тази цел зависи от петрола. Според управителния съвет на Bank of Japan цените ще се увеличат с 0,1% през тази фискална година, която приключва в края на март. Предишната прогноза беше за 0,7% инфлация. През фискалната 2016 г. централните банкери прогнозират 1.4% ръст на потребителските цени.

Банката прогнозира също така, че през текущата година японската икономика ще нарасне с 1,2 процента и с 1,4 процента през следващата, коригирайки към понижения юлските си прогнози за растеж от съответно 1,7 процента и 1,5 процента

Следващото заседание на управителния съвет е на 18 и 19 ноември.

Последни новини
Още от Акценти